Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Primaria a ridicat casa veverițelor fără documente legale. Inspectoratul în Construcții a descoperit lipsa actelor după un an și jumătate și a cerut măsuri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A fost nevoie de un an și jumătate pentru ca Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) să ajungă la concluzia că voliera veverițelor din Parcul Municipal, o construcție amenajată pe o suprafață cât un apartament, de peste 60 de metri pătrați, nu are documente legale.

O informare transmisă la solicitarea AGERPRES de ISC precizează că în urma unui control făcut în octombrie 2017 de Inspectoratul Județean în Construcții Bistrița-Năsăud pentru verificarea legalității construirii amenajării metalice utilizată ca volieră pentru veverițe s-a constat că aceasta nu are autorizație de construcție:Ca urmare a acestuia, s-a constatat că autoritatea publică locală, prin Direcția Servicii Publice Bistrița, a edificat și montat o construcție metalică denumită volieră-căsuță pentru veverițe fără a avea autorizație de construire, contrar prevederilor art.1 și 3 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată cu modificările și completările ulterioare”, precizează răspunsul adresat AGERPRES: (Voliera pentru veverițe, montată ilegal în parc de primărie, potrivit Inspectoratului de Stat în Construcții

Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut municipalității în procesul verbal redactat după încheierea controlului fie să intre în legalitate prin autorizarea construcției, fie să o demoleze până cel târziu în 4 decembrie anul acesta. Dacă Primăria Bistrița nu se conformează în termenul stabilit urmează să fie luate măsurile legale, scrie sursa citată.

Cei de la Patrimoniu au sesizat primii lipsa autorizației de construcție pentru volieră

Informația că Primăria Bistrița nu are autorizație de construcție pentru casa veverițelor din Parcul Municipal a apărut prima dată în spațiul public în urmă cu aproape 2 luni, într-o ședință a Colegiului Prefectural. La vremea respectivă directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, Alexandru Uiuiu a dezvăluit, răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist că voliera nu are autorizație de construcție, așa cum nu avea nici bariera din fața Palatului Culturii. Uiuiu a mai spus că fiind vorba de Parcul Municipal, care este zonă de rezervație istorică, era nevoie și de un aviz de la Comisia de Monumente Istorice, solicitare care nu s-a făcut niciodată. Tot atunci Uiuiu a mai spus și că a cerut ISC să facă verificări, însă instituția nu ar fi dat curs cererii.

Voliera pentru care Primăria Bistrița, instituție de reglementare și control în materie de construcții nu s-a obosit să ceară autorizație a fost amenajată în primăvara anului 2016 înaintea alegerilor locale și a costat inițial 21000 de lei, însă ulterior Direcția de Servicii Publice a municipalității a trebuit să extindă perimetrul și să construiască alte garduri, la solicitarea organizațiilor de  protecție a animalelor, așa că plătit restul lucrării din bugetul de reparații, iar costurile noi  nu le-a făcut publice. Veverițele, mai multe perechi, au fost cumpărate de pe piața liberă , însă nu s-au adaptat la condițiile din voliera închisă și au dispărut rând pe rând, O vreme voliera a găzduit o singură veveriță, un mascul, care în cele din urmă a dispărut și el. Bistrițenii  au protestat de-a lungul timpului pentru eliberarea veverițelor, fiind organizate inclusiv campanii civice.

În urmă cu câteva luni, în iunie, pe când voliera mai găzduia o veveriță, primarul Ovidiu Crețu a recunoscut că întreaga tentativă de a popula parcul cu veverițe pe care le-a închis în volieră a fost un eșec, însă a declarat că nu se mai poate da înapoi: ”Dacă aș fi cedat așa de usor, multe lucruri nu s-ar fi întamplat în aceasta perioada în Bistrița. Dar obișnuiesc să duc lucrurile la capăt si să obtin acolo in această zona pui, care să se nască acolo, pui care să fie obișnuiți de la naștere cu oamenii  și apoi să le lăsăm în parc să circule”. a spus în iunie primarul Crețu într-o conferință de presă.

Citiți mai multe aici: Primarul Bistriței recunoaște că operațiunea ”veverița” n-a fost un succes. Cu toate acestea vrea să continue.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița Mihai Ruști a declarat la solicitarea Bistrița Express că până în 3 decembrie colegii săi își vor exprima un punct de vedere față de concluziile Inspectoratului în Construcții. El spune că s-a apreciat inițial că este vorba de o construcție provizorie.

foto : Agerpres

Share.

About Author

5 comentarii

  1. Balan Marius - contribuabil în

    No cum este posibil domn Primar una ca asta ? In cazul de fata nu te duci la PUSCARIE ? Cand ti-am cerut eliberarea AUTORIZATIEI pt. casa mea , construita pe terenul meu, cu toate avizele si cu proiect in regula, ai zis ca nu vrei sa meri la PUSCARIE ca nu aveam o semnatura de la un IMBECIL de vecin care voia sa ma santajeze sa-i dau cadou cu ocazia asta 100mp.Si asta din vina Primariei care s-a inscris fraudulos in CF-ul nostru cu sute de mp facandu-se proprietar.Astept ANCHETA de la institutii in cazul VEVERITA !

  2. Balan Marius - contribuabil în

    Unii o sa spuna ca Primaria s-a luat dupa Balan cand au amplasat fara AUTORIZATIE puscaria VEVERITELOR. Numai ca este o mare diferenta. La mine toate avizele, proiectul si semnaturile vecinilor inclusiv de la MAI , SRI au fost depuse. In plus tot ce am construit a fost pe teren privat cu acte BETON, facute de tatal meu DOCTOR in DREPT acte pe care incapabilii din Primarie nu au stiut sa le interpreteze. Aici fiind vorba de domeniu public, se impune o mama de AMENDA si ridicarea urgenta a constructiei. Cum vine asta, (INTRAREA in LEGALITATE) ? Eu de 10 ani doresc sa intru intr-o asa zisa LEGALITATE ???? ca sa dovedesc CE ? Ca sunt proprietar cu acte-n regula la ce mostenesc de la parinti ? Am facut-o de nenumarate ori, dar un smecher de avocat a unui imbecil de vecin care nu stie ce a cumparat, si care voia sa ma santajeze, cerindu-mi cadou 100mp, a reusit cu pile sa imi blocheze eliberarea AUTORIZATIEI la Primarie care si ea are bube-n cap, privind inscrierile frauduloase din CF-ul meu, unde figureaza ca proprietari peste noi cu sute de mp.Nu-i bai ! Vine si ziua scadentei !

  3. Adrian Florin Chereji în

    Cine deconteaza aberatia?21000 lei au fost alocati pentru cusca initiala, de 6 mp. Tarcul de 30 mp a fost construit din fonduri ale Directie de Servicii Publice, fara nici un deviz, prin deturnare de fonduri. Banii pentru tarc puteau fi folositi pentru alte lucrari utile pentru bistriteni! Oricum, latul se strange pentru primarul OT Cretu. A promis omologarea partiei in noiembrie, minciuna gogonata, nici acuma nu au inceput taierea copacilor pe traseul ocolitor al pantei mai abrupte. Directorul Cretiu a plecat in concediu de frica sa nu “deconteze” din banii lui aberatiile lui Cretu. Directorul Ocolului Silvic Bistrita, dl.Anca, nu a acceptat presiunile lui Cretu de a taia copacii de pe acel traseu ocolitor pana cand nu are toate avizele locale. SEMN BUN! Directorii si functionarii din Primarie nu mai raspund orbeste comenzilor lui Cretu, isi dau seama ca isi risca libertatea. Fac apel la directorii Scurtu si Cincea sa ia aminte de la colegii lor! Oricum au destule avize ilegale pe care le-au dat la comanda lui OT Cretu, dar daca continua in ritmul asta isi agraveaza situatia.

  4. Adrian Florin Chereji în

    21000 lei au fost alocati pentru cusca initiala, de 6 mp. Tarcul de 30 mp a fost construit din fonduri ale Directie de Servicii Publice, fara nici un deviz, prin deturnare de fonduri. Banii pentru tarc puteau fi folositi pentru alte lucrari utile pentru bistriteni! Oricum, latul se strange pentru primarul OT Cretu. A promis omologarea partiei in noiembrie, minciuna gogonata, nici acuma nu au inceput taierea copacilor pe traseul ocolitor al pantei mai abrupte. Directorul Cretiu a plecat in concediu de frica sa nu “deconteze” din banii lui aberatiile lui Cretu. Directorul Ocolului Silvic Bistrita, dl.Anca, nu a acceptat presiunile lui Cretu de a taia copacii de pe acel traseu ocolitor pana cand nu are toate avizele locale. SEMN BUN! Directorii si functionarii din Primarie nu mai raspund orbeste comenzilor lui Cretu, isi dau seama ca isi risca libertatea. Fac apel la directorii Scurtu si Cincea sa ia aminte de la colegii lor! Oricum au destule avize ilegale pe care le-au dat la comanda lui OT Cretu, dar daca continua in ritmul asta isi agraveaza situatia.

  5. Balan Marius -ecologist în

    Directorul ANCA sa faca bine sa se gandeasca sa nu aprobe taierea in viitor a 107 copaci din PIATA CENTRALA si a 120 copaci din PARCUL EMINESCU cu ocazia inceperii unor lucrari si proiecte aberante ale Primarului, si care vin in contradictie flagranta cu MEDIUL si sanatatea noastra. PUNCT !

Lasă un comentariu