Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița concentrează peste două treimi din salariații județului. Vezi cum s-a schimbat situația față de 1991

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Municipiul Bistrița este unul dintre reședințele de județ în care ponderea numărului mediu de salariați este mai mare decât media pe țară și unde fenomenul s-a accentuat în ultimii 25 de ani. Astfel numărul mediu de salariați a fost în 2016 de 40 200 în Bistrița față de 51.000 înregistrați la nivelul întregului județ, adică 78% din ponderea acestora, ceea ce potrivit site-ului Analize economice.ro ne plasează în aceeași categorie  cu Iașiul și Clujul care au 79% și 77% din numărul mediu de salariați concentrate în reședințele de județ, în timp ce Timișoara are doar 55 %, în timp ce Piteștiul are 48 % iar Deva 30% concentrare de salariați.

Analiza făcută de site-ul citat susține că în general un grad mare de concentrare a forței de muncă în municipiu demonstrează forța economică a orașelor-centru față de restul județului, însă concluzia este valabilă doar dacă nu intervin aspecte particulare, cum e cazul Timișoarei, unde o mare parte din companii s-au relocat în afara reședinței de județ sau acolo unde nu există alte orașe puternice economic. Și de la Bistrița s-a relocat RAAL la Prundu Bârgăului, însă înființarea unei noi fabrici Leoni a compensat ca număr de salariați. Relocarea Teraplast în Sărățel nu a afectat  statistic numărul de angajați din deoarece platforma e considerată în continuare în perimetrul administrativ al municipiului.

Aceeași  analiză făcută de site-ul analizeeconomice.ro, pe baza datelor comparative ale INS indică și faptul că deși numărul salariaților a scăzut din 1991 încoace, ca pondere a concentrării în orașele reședință fenomenul s-a accentuat. Și în  Bistrița-Năsăud comparativ cu anul 1991 când existau 86300 milioane de salariați , în 2016 ca număr mediu sunt 51000. Ca pondere în municipiu ei reprezintă 78% față de 74,1% în 1991.

Întreaga analiză o puteți citi aici:

http://www.analizeeconomice.ro/2017/11/ce-ponderi-din-salariatii-de-la-nivelul.html

Share.

About Author

Lasă un comentariu