Și a venit comunicatul americanilor imperialiști și băgăreți peste tot. Mai ales în tihna mioritică a pașnicului popor roman. Hai să-l citim împreună:
“Statele Unite ia cunoștință, cu îngrijorare, de faptul că Parlamentul României are în vedere adoptarea unei legislații care poate submina lupta anti-corupție și poate slăbi independența justiției în România. Aceasta legislație, propusă inițial de către Ministerul Justiției, amenință progresul României, din ultimii ani, de construire a instituțiilor juridice puternice, protejate de interferente politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propuneri menite să slăbească statul de drept și care pot pune în pericol lupta împotriva corupției”. Traducere realizată de subsemnatul, posesor de atestat traducător.
Și a început delirul politicienilor mioritici… Reacții diverse, de la cele sictirite (“Nu știu, dom’le” – Iordache), la cele liberal-neoficiale (Predoiu, certat ulterior de șefu’ Orban), continuând cu cele de tip Șerban Nicolae (care nici măcar nu merită comentate) și terminând cu inițiativa nefericită, grăbită, a președinților celor două Camere ale Parlamentului, de a da un comunicat în numele colegilor din Palat.
Sigur, primele două întrebări ale oricărui popular-tradițional-conservator-naționalist ar fi:
“Cum își permit ăștia sa se bage?”
“Cum ați fi reacționat, voi ăștia de dreapta, daca ziceau rușii ceva despre problema cu pricina?”
In primul rând, americanii chiar nu se bagă. Este un comunicat tipic, generic, al unui partener strategic dintr-o coaliție militară, care își dorește liniște și stabilitate în zonă. Verbul “to urge” a fost analizat, tradus și interpretat de către fiecare specialist (sau nu) în domeniu, dar chiar nu are nimic imperativ sau cu caracter de ultimatum în conținut.
La cea de-a doua întrebare, răspunsul este și mai simplu. Acest comunicat putea să vina și din partea ambasadei Panama, era identic perceput pe canalele diplomatice, eventual mai puțin dezbătut de către „specialiști”.
In alta ordine de idei, există două concluzii evidente.
Cei doi șefi ai Camerelor Parlamentului României au făcut o greșeală gravă, de neacceptat, prin înaintarea comunicatului-răspuns, în numele tuturor parlamentarilor romani și a instituției in ansamblu. De unde reacțiile vehemente ale multor colegi.
Americanii se bagă, diplomatic, pentru că nu își permit ca încă o țară din ansamblul geopolitic zonal să intre în zona turbulențelor politice interne, de tip conservator-naționalist, sau/și pe tiparul conducătorului suprem, după modelul Poloniei, Ungariei sau Turciei.
Escaladarea unui potențial conflict diplomatic sau modul în care politicienii romani își aruncă fustele în cap, la prima citire a unui comunicat extern, reflectă stilul balcanic de a face politică. Politica reactivă, de tip emoțional, declarații nesăbuite și, mai grav, folosirea simbolurilor instituționale în scop propriu sau a unui grup de interese.