Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Povestea Marii Uniri într-o altfel de lectură: dezbatere despre rolul liberalilor și evenimentele de acum un secol de la Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Liberalii organizează de 1 decembrie o dezbatere la Muzeul Județean despre cum s-a văzut Marea Unire de la Bistrița și care a fost rolul Partidului Liberal în contextul general de acum 99 de ani.  Intitulată ” Liberalii și Marea Unire de la 1918” acțiunea se dorește o altfel de marcare a unuia dintre cele mai importante evenimente ale istoriei românilor: fără festivism, fără formalisme, fără defilare, o recreere a istoriei, cât mai aproape de dimensiunea reală. Dezbaterea este moderată de istoricul clujean  Ovidiu Pecican, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene a UBB.

Va fi o prezentare altfel a poveștii Marii Uniri, a epocii, a modul în care s-a întâmplat, inclusiv cu modul în care cu un guvern și o casa Regală refugiată la iași după marea înfrîngere, s-a întâmplat ceea ce știm . Ideea e că Unirea a fost făcută și de liberali, guvernul liberal a făcut marea unire împreună cu cei din Transilvania, unde era Partidul Național al Românilor. Vom vorbi și despre atmosfera de atunci de la Bistrița.  Vrem să arătăm că Ziua Națională e mai mult decat un tricolor, defilări, cârnați si fasole, încercam să recreeam starea de atunci, pentru că din trecut putem învăța să nu repetăm greșelile viitorului” a explicat Cristian Munthiu, unul dintre organizatorii evenimentului.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu