Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Istoricul Ovidiu Pecican: N-avem nevoie de un proiect de țară. Ni l-au făcut înaintașii noștri cu mult timp înainte. Și după cum vedeți rezistă. Cehoslovacia a murit, Iugoslavia la fel, România a rezistat și va rezista

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Invitat la Bistrița la o dezbatere dedicată Marii Uniri profesorul universitar Ovidiu Pecican a explicat de ce crede că România nu are nevoie de un proiect de țară, așa cum se avansează în mediile politice, dar și de ce 1 decembrie 1918 poate fi considerat un eveniment cu adevărat miraculos.

Am uitat să ne bucurăm pentru că nu vedem pădurea de copaci

El a amintit că dintr-o țară care ajunsese să se reducă la o parte din Moldova între 1916 și 1918  România s-a reîntregit în câteva luni în hotare pe care aproape că nu le-a visat nimeni. Și că asupra acestor uluitoare evenimente aproape  că nu se mai oprește nimeni: ”România s-a plămădit în moduri extrem de aventuroase și neverosimile. România aceasta era  mai degrabă Iașiul și restul Moldovei, după pacea semnată, când România exista abia de 50 de ani și nu apucase să trăiască bine.  Unirea a fost un miracol. Asa a vrut Dumnezeu: adică în martie pierzi tot, pierzi aproape toată țara și apoi până de Revelion capeți cadou încă o jumătate de țară și națiunile ei, adică națiunile române din Basarabia, Bucovina, toată suflarea românească de aici vine. Și în ce condiții? Banatul era ocupat de prietenii noștri sârbi si-l voiau tot. Francezii au zis: stați să vedem dragi români nu puteți merge chiar până la Tisa…. În pofida acestor obstacole, România Mare s-a făcut.  Au urmat 20 de ani despre care unii au spus că a fost o guvernare proastă. Da si nu. Atâta s-a făcut, atât s-a putut..Dincolo de aceste fantastice epopei, evenimentele  fac parte dintr-o epopee încă nescrisă. Dincolo de aceste asperități s-a întâmplat acest spectacol- miracol uriaș care a fost Unirea. De care am senzația că uitam sa ne bucuram. Sigur că atunci când esti pierdut ca Hansel si Gretel în pădure vezi doar copacii, nu vezi pădurea și poate uiți să te bucuri… Dar noi am reușit un lucru uluitor. Bunul Dumnezeu ne-a făcut acest dar: această Românie uluitoare care nu ne ramâne decât să o păstrăm și să o dezvoltăm”  a mai spus profesorul de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai.

”De ce comemorăm în loc să ne bucurăm de 1 decembrie?”

Ovidiu Pecican crede că românii nu realizează pe deplin cât de durabil este acest proiect al României mari creat de înaintași, care a rezistat și va rezista în timp ce alte state create tot atunci s-au destrămat: A murit Cehoslovacia, s-a sfărâmat. A murit Iugoslavia, dintre țările create după primul război mondial. Noi rezistăm. E o treabă formidabilă asta. Noi, ca țară rezistăm. E drept că o facem cu foarte multe lipsuri, că nu trăim în Paradis”.

Și nu crede deloc în noile proiecte de țară de care vorbesc politicienii români: „Acum se discută de proiectul de țară. E hilar. Ce proiect de țară să ai nevoie? Că l-au făcut cel din 1848. Dacă îmi îngăduiți ca umil profesor de provincie eu vă spun care este proiectul de țară. Să fim fericiți. Mă scuzați că vorbesc în termenii ăștia care pot părea celerici. Americanii i-au pus atunci când și-au făcut Constituția în primul paragraf: ” americanii au dreptul să fie fericiți” scrie în Constituția lor. Oamenii politici n-au decât să introducă acele cadre în care să fim fericiți… Proiectul nostru de țară e simplu: vrem să trăim mai bine. Am vrea să o ducem mai bine. Asta e proiectul de țară. E așa de simplu: deci să facem orice sa o ducem mai bine”.

Profesorul Pecican remarcă pe de altă parte cât e de nefiresc că  funcționăm cu randamente atât de scăzute organizatoric, în condițiile în care în alte domenii, în cultură mai ales, românii au niveluri de creativitate extraordinară: ” Sigur că ne chinuie întrebările :de ce nu avem la 99 de ani nicio autostradă care să lege provinciile, de ce orașele în care nu se mai poate circula din pricina numărului atât de mare de mașini au devenit structuri nefuncționale sau de ce trenul care pe vremea împăratului Franz Iosef făcea 12 ore până în București și acum face 16. Eu cred că … nu ne prețuim suficient, dacă suntem. În schimb  cred că locul în care România da randament e cultura. Dacă vă rog să-mi spuneți 30 de poeți contemporani francezi, n-o să știți sa-mi spuneți, dar oricând găsiți 30 de autori români. Avem o creativitate care duduie”  a mai spus profesorul Pecican.

Despre modul în care sărbătorim Ziua națională profesorul Pecican și-a exprimat surprinderea: ”De ce nu sărbătorim Ziua națională și preferăm să o comemorăm ? Avem un cadru statal pentru toată viața noastră. Mie mi se pare ca ar trebui să evitam formalismele, ar trebui să ne bucurăm, inclusiv  cu dans în piața publică cum fac americanii, să ne bucurăm. Să nu lăsăm doar pe seama instituțiilor să ne bucurăm sau nu”.

”Iubire de țară e necondiționată, nu ține de o zi anume”

Evenimentul la care a conferențiat profesorul clujean Ovidiu Pecican alături de doctorul în istorie Corneliu Gaiu a fost organizat de PNL Bistrița. Publicul, în jur de 200 de persoane, n-a fost format doar din simpatizanți și membri PNL, ci și din numeroși bistrițeni care au dorit să asculte prezentări din unghiuri mai puțin formale ale evenimentelor din 1918.

Amfitrionul evenimentului, Sorin Hangan, președintele PNL Bistrița a vorbit despre nevoia înțelegerii depline a contextului Marii Uniri, dar și despre cum ne raportăm la acesta: ” Astăzi am observat ca majoritatea conaționalilor au spus “La multi ani, România”. Știți cum e asta : ca atunci când îi spui mamei “te iubesc” doar de ziua femeii. Iubirea de țară este ca iubirea de mamă, Necondiționată, zilnica, 1 decembrie nu este doar o data istorica, ci principalul reper al unui popor. De atunci suntem intregi.Completi. Au mai rupt unii in 1940 din trupul țării, s-au jucat alții de-a Dumnezeu la Ialta, dar spiritul nostru unionist a rămas. Astăzi, aici, nu încercăm să fim mai făloși ca altii, ci doar corecți. Să înțelegem istoria de acum 99 de ani si din punct de vedere politic si social. De ce? Pentru că istoria prezentului n-o înțelege nimeni si poate ne inspirăm. Românul adevărat nu ezită să ceară ajutorul altui român. Noi i-am cerut ajutorul domnului profesor Ovidiu Pecican.  Putem sa uitam multe zile de naștere, dar ziua noastră națională nu avem cum. Ca și ziua mamei de altfel … cred că ele coincid ca importanță. Ar fi banal să vă urez la mulți ani. Eu vreau să mulțumesc lui Dumnezeu pentru ca sunt “român” ca dumneavoastră” a fost mesajul cu care Sorin Hangan l-a prezentat publicului din Bistrița pe profesorul Ovidiu Pecican .

Share.

About Author

Lasă un comentariu