Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

A murit ultimul rege al României. Regele Mihai s-a stins astăzi în Elveția

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Regele Mihai s-a stins din viață astăzi, la 96 de ani la locuința sa din Elveția. Potrivit unui comunicat al Casei Regale decesul ar fi survenit astăzi în jurul orei 13,00, după o lungă și grea suferință . Trupul Regelui Mihai va fi readus în țară și urmează să fie depus la Castelul Peleș timp de o zi, și ulterior pentru două zile în sala Tronului a Palatul regal din București. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, anunță Casa Regală, respectând toate ceremoniile specifice.

Regele Mihai a fost ultimul șef de stat din cel de-al Doilea Război Mondial care rămăsese în viață până astăzi și se bucura de un respect uriaș în rândul caselor regale, dar și a guvernelor occidentale. Potrivit Academicianului Dinu C. Giurăscu pierderea Regelui Mihai pentru România este incomensurabilă: ” Se apropie Centenarul, Majestatea sa s-a dus spre cele Veșnice, dar  noi trebuie sa mergem pe calea pe care ne-a deschis-o. Rolul Regelui nu este încă pe deplin cunoscut de către întreaga opinie publică.  Prin schimbarea care-a facut-o în august 1944 a restaurat hotarul României de vest. Astăzi avem hotarul de vest același pe care l-am avut si in 1939 si asta este extrem important. Regele Mihai ne-a redat demnitatea”, a spus academicianul Dinu.C. Giurăscu pentru Realitatea TV.

” A fost o figură extraordinară a secolului XX pentru România. A fost un reper extraordinar pentru români și în timpul cât ne-am aflat după Cortina de Fier. Din păcate după regele Mihai regalitatea în România va rămâne fără repere” a comentat Andrei Tăranu, politolog,  pentru același post de televiziune.

” Suntem campioni la șanșe ratate. A fost o imensă ocazie aceea de a-l avea pe Regele Mihai în fruntea țării Am fi avut o cu totul altă clasă politică și o cu totul altă viață publică cu Majestatea sa în fruntea statului după 1989” a spus fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu.

”România va organiza toate ceremoniile așa cum se cuvine și vom avea cu siguranță și zile de doliu național” a anunțat președintele Klaus Iohannis în scurtul mesaj rostit imediat după ce a aflat vestea trecerii în neființă a Regelui Mihai.

Sursă foto: Regele Mihai și Regina Ana în 1997 în vizită in județul Bistrița-Năsăud

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu