Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Regele Mihai a vizitat Năsăudul pe când avea 13 ani. A fost unica sa vizită în județ înainte de 1989

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prima și singura vizită pe care regele Mihai a făcut-o în Bistrița-Năsăud în timpul când România a fost monarhie a avut loc pe când acesta avea 13 ani. Regele, pe atunci principe moștenitor și mare voievod al Transilvaniei (fusese îndepărtat de pe tronul pe care l-a ocupat pentru trei ani, de tatăl său întors din exil) a vizitat Năsăudul alături de colegii lui din clasa palatină, clasa specială organizată de Carol al II-lea la palat și în care erau înscriși elevi merituoși din toate clasele sociale. Potrivit directorului Arhivelor Statului Bistrița-Năsăud, Cornelia Vlașin,  Regele a vizitat atunci, în 1937  liceul din Năsăud, care se numea și pe atunci ”George Cosbuc”. A călătorit și în comunele din jurul Năsăudului, dar parte a excursiei școlare a fost și vizitarea arhivelor orașului, unde a studiat mai multe documente, unele cu semnătura domnitorului Mihai Viteazul. Nu există fotografii de la această vizită, așa cum au existat de la vizitele acestuia în calitate de principe la Cluj, singurele  mențiuni fiind un articol în ziarul local ”Năzuința” , precizează directoarea de la Arhivele județene.

Regele Mihai avea însă să-și reamintească de călătoria sa la Năsăud 63 de ani mai târziu, în vara anului 1997 atunci când a fost prezent alături de Regina Ana în județul Bistrița-Năsăud. Doctorul Marius Pop, președintele de atunci al PNȚCD Bistrița-Năsăud și al CDR spune că Regele le-a povestit gazdelor sale amintiri ale excursiei făcute în copilărie, în Năsăud.

Carol al II-lea a locuit în Bistrița un an și a făcut mai multe vizite aici

Dacă nu s-au păstrat fotografii cu Regele Mihai în vizita de  la Năsăud, în schimb există fotografii, păstrate la Arhivele județene cu tatăl său, Regele Carol al II-lea, în cel puțin două dintre vizitele din Bistrița-Năsăud: unele din 1934 si din 1939 când inaugurează calea ferată Ilva Mică -Vatra Dornei. Carol al II-lea care a făcut mai multe vizite pe teritoriul actualului județ a fost obligat să trăiască aproape un an la Bistrița unde a fost trimis forțat în 1919 într-un soi de exil după ce s-a căsătorit, fără acordul Casei Regale și a Parlamentului , cu Zizi Lambrino. A locuit în casa somptuoasă a unui medic, în imobilul care găzduiește actualul sediu al Bibliotecii Județene, iar însoțitorii săi au fost cazați la un hotel, în zona centrală. Carol al II lea a fost trimis să organizeze  Regimentul vânătorilor de Munte al cărui comandant era și a fost ținut ocupat cu noua sa activitate suficient de mult cât să o dea uitării pe Zizi Lambrino: „ a făcut instrucție cu militarii la Tihuța, a impus schiatul pentru regimentele de vânători de munte pornind tocmai de la acest regiment din Bistrița ” a explicat Cornelia Vlașin. Viața lui Carol al II-lea în Bistrița a fost departe de a fi una cazonă, iar recepțiile cu protipendada locală de aici  s-au ținut lanț. Și regele  Ferdinand și regina Maria au ajuns la Bistrița în mai multe rânduri; prima dată în 1919 într-un turneu prin noua provincie a Regatului, iar în 1920 au petrecut aici Crăciunul pe rit vechi, în 6 ianuarie, plecând din zonă împreună cu principele Carol.

De altfel potrivit documentelor existente în Arhivele Statului relația dintre Casa Regală și personalitățile din Bistrița și Năsăud au fost strânse și datează dinainte de Marea Unire, personalitățile locale interacționând încă din timpul exilului de la Iași și intermediind chiar corespondența cu Consiliul Național Român.

 

Foto: Republica

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu