Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Asociația Municipiilor avertizează: orașele pierd milioane de euro în 2018 odată cu noul buget. Administrația Bistriței spune pas

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un comunicat de presă al Asociației Municipiilor din România semnat de președintele executiv Ilie Bolojan cere parlamentarilor să susțină un amendament la buget care să prevadă că 67 % din impozitul pe venit colectat în localitate rămâne la bugetul local, față de 43% cât prevede legea acum. Același comunicat postat ieri pe site-ul AMR precizează că este singura cale ca bugetele  municipalităților să rămână la aceleași nivel, după ce modificările la Codul Fiscal a redus impozitul pe venit, care alimenta bugetele locale  de la 16 % la 10%. Consecința, potrivit primarului din Oradea Ilie Bolojan, președinte executiv la AMR este pierderea de către administrațiile locale din țară a unui miliard de euro în 2018 ”.”Amendamentul care va fi propus de Asociaţia Municipiilor se va referi la alocarea unei cote de 67% din impozitul pe venit pentru autorităţile locale, astfel încât scăderea ponderii impozitului pe venit de la 16% la 10% să fie acoperită din creşterea procentului care rămâne bugetului local”, a declarat Ilie Bolojan, pentru ebihoreanul.ro, care a mai spus că parlamentarii ar trebui să voteze amendamentul: ”E anormal să fii parlamentar votat de o comunitate şi să nu susţii o astfel de formulă”, spunea Bolojan citat de ebihoreanul.ro.

În timp ce Bolojan spune că Oradea va pierde 9 milioane de euro în 2018, dacă nu se modifică acest procent, la Cluj potrivit estimărilor primarului Emil Boc, citat de Digi 24 pierderea ar fi chiar și de 28 de milioane de euro, adică o treime din bugetul de investiții. Primarul Boc a precizat că ridicarea cotei de 43 la 60 % ar  fi suficient ca bugetul Clujului să nu sufere.

Săptămâna trecută primarul PSD din Voluntari, Florentin Pandele, soțul primarului general al Capitalei  a făcut un apel către parlamentari să nu voteze bugetul în forma care generează pierderi bugetelor locale și a cerut primarilor din toată țara să se alăture demersului său.

Administrația Bistriței spune acum că de fapt nu s-ar pierde bani

Administrația Bistriței nu știe să spună câți bani va pierde municipiul dacă procentele rămân neschimbate. Mai mult chiar primarul Bistriței, Ovidiu Crețu care în urmă cu o lună era nemulțumit și declara pentru Bistrița Express că municipiul va pierde o parte din banii de investiții (citește și: Revoluția fiscală găurește bugetul Bistriței, odată cu al marilor orașe. Primarul Crețu revoltat că municipalitatea va pierde bani: ” va fi devastator” și după ce va face calculele ne va comunica o cifră, a spus la sfârșitul săptămânii trecute că nu crede că va exista vreo pierdere.

La întrebarea reporterului Bistrița Express adresată după ultima ședință a Consiliului Local, dacă a calculat cât anume se pierde prin diminuarea impozitului pe venit, primarul a răspuns printr-o întrebare: ” cei care spun că pierd si-au făcut socoteala  cât câștigă din impozitarea firmelor?  eu intreb, domnul Pandele și-a făcut socoteala? ..Că eu eu aș fi de acord să-mi dea cât mai mulți bani. Sigur  prin schimbarea modalității de a plăti taxe și impozite, mii de firme mici vor veni cu impozitul pe persoană… nu stiu daca compensează, că nimeni nu a făcut socoteală. Dacă dl Pandele vine sa facă o propunere trebuie să se documenteze câți bani se pierd și de unde. Eu cred că nu e așa de dramatică situația.  Sigur chestiunea e extrem de complicată. dacă as putea să o desenez as desena-o. Ca si schimbarea contribuțiilor de la angajator la angajat, care o treabă foarte bună și  pe asta toată lumea s-a apucat s-o blameze” a sunat răspunsul primarului Bistriței, care este și vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius -ecologist PV în

    Administratia din Bistrita este obedienta si slugarnica lui drac-nea. si fara onoare. In urma cu trei saptamani o. cretu se vaieta ca -i bai cu banii pe 2018. Primarul Pandele invita primarii la miting de protest in PIATA CONSTITUTIEI impotriva masurilor fiscale ale guvernului Tudose. Estia de la Bistrita so inrosit si in chiloti, atata de supusi o devenit. Sunt curios cand va suna ceasul pt. saful suprem, sa-i vezi cat de repede se scutura de el. No asta nu-i politica tovarasi ! Asta-i cufureala urat mirositoare pe care vreti sa ne-o varati in case.

Lasă un comentariu