Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Vineri, zi limită pentru medicii de familie: în joc este decontarea serviciilor pentru pacienți. Conflictul medici-CNAS este departe de final

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ultima zi lucrătoare a anului este și data limită pentru prelungirea contractelor medicilor de familie cu Casele Județene de Sănătate. În condițiile în care medicii de familie, care s-au trezit cu creșteri de peste 30 % a costurilor de funcționare  la un an la altul,  sunt însă în conflict cu CNAS și Ministerul Sănătății, generat de plafonarea sumelor din contracte, există posibilitatea ca numeroși medici de familie să refuze semnarea.

Practic până în 29 decembrie ora 12,00 medicii de familie care nu completează cererea pentru încheierea unor acte adiționale la contracte în baza cărora să poată fi plătiți în primele trei luni din 2018, rămân fără finanțarea de la CJAS. Adică medicii nu sunt plătiți, însă nici pacienții nu pot beneficia de trimiteri la medicii de specialitate, rețete gratuite, trimiteri la laboratoare pentru investigații. Camelia Ilișuan, președintele CJAs Bistrița-Năsăud a tras astăzi un semnal de alarmă și a avertizat medicii de familie care nu completează cererea de prelungire că riscă să rămână fără bani: ” cam 95% din veniturile cabinetelor de medicină de familie provin de a CJAS, va dati seama ce se întâmpla dacă nu semnează aceste cereri” a explicat Camelia Ilișuan pentru Bistrița Express. Președintele CJAS spune că sunt deja numeroase cereri completate și că și în alți ani au fost situații similare însă că atât cererile cât și actele adiționale au fost semnate în cele din urmă.

Medicii de familie bistrițeni iau o decizie mâine

Președintele asociației Medicilor de familie Bistrița-Năsăud, doctorul Dumitru Niculai spune că o decizie va fi adoptată mâine și că indiferent dacă medicii vor completa cererile de prelungire aceasta nu înseamnă că vor semna și actele adiționale propriu zise, acțiune programată de CJAS între 3 și 25 ianuarie anul viitor. Nemulțumirile sunt foarte mari, în condițiile în care medicii s-au trezit cu creșterea salariilor pentru asistenții medicali impusă prin lege și creșterea altor costuri, ajungându-se și la 35 % în plus în condițiile în care sumele care vor fi primite de la CJAS abia din martie-aprilie 2018 odată cu noile contracte vor fi crescute nesemnificativ: ” Nu se poate funcționa așa. Nu știu ce decizie vom lua, pentru că depinde și de rezultatul negocierilor naționale, însă este foarte posibil să nu semnăm actele adiționale. Nu putem ceda la nesfârșit” a explicat pentru Bistrița Express doctorul Niculai Dumitru , care a ținut să precizeze că în condițiile în care medina de familie este subfinanțată, costurile salariale cu angajații Caselor de Asigurări a crescut nepermis de mult.

Share.

About Author

Lasă un comentariu