Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Stema României modificată a apărut de astăzi pe noile bancnote emise de BNR. Toate autoritățile au termen pentru a face modificările

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toate autoritățile din România au obligația de a modifica stema României de pe înscrisuri și simboluri până la sfârșitul anului 2018, prevede o lege adoptată în iulie 2016.

Potrivit acestei legi, 146/2016,  stema modificată a României trebuie să includă obligatoriu coroana de fier care este așezată pe capul acvilei, iar modificarea devine operabilă din prima zi a anului Centenarului statului român. În anul de grație pe care îl mai au la dispoziție autoritățile statului român pentru a e conforma, ambele steme vor fi valabile.

De altfel Banca Națională a României a și anunțat în prima zi din 2018 lansarea noilor bancnote și monede cu stema modificată. Acestea au înscrise pe verso lângă noua stemă și data de 1 ianuarie 2018, însă restul elementelor grafice rămân neschimbate. Noile monede și bancnote vor fi lansate în circulație eșalonat în funcție de nevoile de circulație monetară, anunță un comunicat al BNR.

Coroana regală a dispărut de pe stemă acum 70 de ani

Noua forma a stemei a readus după fix 70 de ani  Coroana de Otel pe capul Acvilei, element heraldic dispărut de pe stema României după ce Regele Mihai a fost forțat să abdice. Coroana de fier s-a regăsit pe stema națională între 1881 și 1947 și are un simbolism aparte.  Ea simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența și fost turnata din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență.
Aceasta a fost oferită lui Carol 1 la Palatul Regal la data de 10 mai 1881, cu prilejul încoronării sale ca Rege si proclamării Regatului României.
Coroana a fost purtată si de Regele Ferdinand I la încoronarea sa de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Regele Mihai I a purtat Coroana de Oțel  la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940.

Share.

About Author

Lasă un comentariu