Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Doar două zile a ținut protestul medicilor de familie în BN: ” am pierdut lupta, sperăm că nu și războiul”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Protestul medicilor de familie din Bistrița-Năsăud s-a încheiat astăzi în jurul orelor 13,00, fără ca vreuna dintre revendicări să fie satisfăcută. Rând pe rând, după declararea protestului închis medicii bistrițeni s-au dus la CJAS ca să semneze rând pe rând actele adiționale la contractele pe 2018, iar funcționarii Casei asigurărilor de Sănătate au rămas în program prelungit, chiar și după 14,00, ora așa zisului ultimatum, pentru a încheia actele.” Ei semnează toți actele adiționale, sperăm că de mâine intrăm în normalitate. Oricum au completat  cu toții până în 29 decembrie cererile pentru încheierea actelor adiționale de prelungire a contractelor și acum le-a rămas doar să semneze” a precizat pentru Bistrița Express Camelia Ilișuan, președintele CJAS Bistrița-Năsăud.

Fără contracte semnate cu CJAS nu e medicină de familie

Medicii de familie bistrițeni au rămas doar cu satisfacția că au fost printre ultimii din țară care au depus armele: ” în 2011 protestul a ținut mai mult, în jur de 15 sau 17 zile, acum s-a cedat mult mai repede. Cei din București au fost primii care au protestat și tot primii care au încheiat protestul. Și rând pe rând medicii de familie s-au lăsat convinși și au început să semneze masiv. În ritmul acesta riscam să rămânem doar noi și cei din Satu Mare” spune doctorul Dumitru Niculai, președintele Asociației Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud. ”Am pierdut bătălia, sper că nu și războiul pentru că oricum peste trei luni se începe de la zero, trebuie să semnăm noile contracte pe 2018 care intră în vigoare de la 1 aprilie. De fapt suntem într-un cerc vicios: asa de mari cheltuieli sunt cu cabinetul încât nu-și poți permite decât într-un mod excepțional ca într-o lună de zile să nu încasezi niciun ban, să lucrezi și să nu încasezi de la Casa niciun ban. În Spital lucrurile sunt mult mai simple: nu lucrează, dar cel puțin nu ai de dat. Noi pe lângă că nu încasăm niciun bani, noi suntem și în situația să dăm 4000-5000 de lei pentru cheltuielile cabinetului: pentru că lumina, încălzirea trebuie plătite, salariile asistentelor trebuie să le plătești că ele nu au nicio vină”.

Cu cât rămâne în mâna un medical de familie în fiecare lună

Cu foarte puțini bani rămâne medicul de familie pentru dine după ce plătește cheltuielile cabinetului: salariile celor două asistente, cota parte pentru femeia de serviciu și cheltuielile: numai salariile asistentelor sunt peste 5000 si veniturile cabinetului este 11000 mii lunar: 4000 de lei în cazul doctorului Dumitru Nicolai: ” cam cât ia un șofer la Penitenciar” concluzionează acesta. Și atunci aici e necazul

Prizonieri în sistem

Medicii de familie spun că peste trei luni la semnarea contractelor pe 2018 , atunci când se va ști și bugetul, se vor mobiliza din nou: ” Problema e că trei luni nu se va întâmpla nimic, mergem tot pe bugetul pe 2017, dar cu cheltuieli cu 30 % mai mari  asta este, poate data viitoare ne organizăm mai bine. Dacă nu ai contract cu casa nu ai pacienți nu ai absolut nimic, ești ca și cum practici medicina pe cont propriu”. Întrebat dacă au existat presiuni, doctorul Nicolai crede că o anumită formă a existat, odată cu recomandarea generală venită de la Casa Națională de Sănătate ca pacienții să treacă pe listele medicilor care au contract cu CJAS.: ” de pildă acolo unde sunt patru medici și doi au semnat contractul, păi automat pacienții se duc la cel care a semnat, pentru că n-are ce face, poate are nevoie de o trimitere la un specialist, poate de la Cluj  sau București și nu are ce face, trebuia să se mute. Și legea spune că un pacient odată plecat trebuie să rămână la noul medic cel puțin 6 luni.Aici e problema. Din toate unghiurile erau probleme”, mai spune președintele Asociației Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu