Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O lege care modifică procedura de validare a consilierilor locali atacată azi de președinte la CCR. Și Guvernul și-a schimbat poziția

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președintele Klaus Iohannis a trimis astăzi la CCR cu sesizare de  neconstituționalitate un proiect de lege care modifică legea 215, a administrației publice locale. Proiectul inițiat de mai mulți parlamentari PSD și Alde între care și senatorul Șerban Nicolae încerca să introducă prefectul ca decident  în ecuația validării și a invalidării mandatelor consilierilor locali, care intră în consilii după constituirea acestora. Practic proiectul legislativ încearcă să evite situațiile de blocaj când majoritățile votează împotriva validării unui mandat care se ocupă între alegeri și prevede că pentru aceste mandate, validarea nu trebuie să o mai asigure Consiliile locale sau județene, ci o face direct prefectul.

Președintele consideră însă că noua procedură nu este echitabilă și încalcă normele constituționale introducând diferențe de validare sau invalidare  a mandatelor între consilieri, în funcție de momentul intrării în consiliu: ”Dispozițiile nou introduse în legea dedusă controlului de constituționalitate stabilesc regimuri juridice diferite pentru validarea/invalidarea mandatelor consilierilor locali în funcție de momentul la care se realizează respectiva validare/invalidare. Astfel, la momentul constituirii consiliului local, validarea/invalidarea se face prin votul deschis al consilierilor prezenți la ședință, în timp ce, după constituirea consiliului local, validarea/invalidarea noilor consilieri se va face prin ordin al prefectului.” precizează președintele Iohannis.

Președintele atrage atenția că mutarea validării și invalidării în timpul mandatului la prefecți, care reprezintă Guvernul reprezintă un amestec al Executivului în treburile comunităților locale. Președintele a sesizat CCR și în privința unui alt paragraf care modifică condițiile realizării cvorumului pentru ședințele în care se validează mandatele de consilieri. Inițiatorii legii susțin că ar fi dorit în acest fel să deblocheze situațiile, des întâlnite în practică, în care Consiliile nu s-au putut constitui timp de mai multe ședinte din cauză că unul dintre grupurile de consilieri care nu aveau majoritatea încercau să-i blocheze pe ceilalți. Vezi cum arată legea atacată de președinte: legea atacată de președinte la CCR

Și Guvernul Tudose a șters anul acesta pe jos cu legea

Legea senatorului Șerban și a confraților a primit în mod ciudat un aviz negativ de la Guvernul Tudose chiar în 9 ianuarie anul acesta, după ce inițial în timpul cât legea a fost în Parlament guvernul îî dăduse un aviz favorabil. Ciudat este că noul aviz al Guvernului, cel negativ, de anul acesta a fost dat abia după ce legea a trecut de Parlament și se afla la președinte la promulgare. Guvernul desființează soluția inițiatoriilor legii și explică faptul că în varianta Noului Cod administrativ, aflat în lucru, asemenea situații de blocaj în validarea consilierilor după Constituirea Consiliilor urmau să fie rezolvate în instanță, și nu de către prefect.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu