Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Se cere premierea bistrițeanului care a bătut 450 de km pentru a cere respectarea statului de drept

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Conducerilor Consiliului Județean și Consiliului Local Bistrița li se cere să-l facă cetățean de onoare pe Antal Francisc, bistrițeanul care a parcurs pe jos drumul până București, alături de grupul clujenilor care a participat la demonstrația din 20 ianuarie din Capitală. Autorul propunerii, Marius Bălan, președintele Partidului Verzilor Bistrița și activist civic spune că temerarul demonstrant merită distincția pentru că este un adevărat campion al democrației, care a repetat gestul făcut acum 100 de ani de mii de români care au bătut drumul pe jos până la Alba Iulia, capitala Unirii: ” În urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie, mii de români mergeau pe jos sau în căruțe sute de kilometri la Alba Iulia la Marea Adunare Națională prin care Transilvania revenea la țara mama. Trăim într-un fel o mică poveste astăzi, când un grup de români au plecat de la Cluj la București pe jos, 450 kilometri, să ceară la rândul lor, respectarea statului de drept și a legilor țării.” argumentează Bălan.

El spune și că gestul bistrițeanului de origine maghiară, Antal Francisc de a bate sutele de kilometri cu steagul românesc în mână în anul Centenarului are o simbolistică aparte: ”Am văzut mai multe poze de pe traseul de deplasare, din dreptul localității Predeal, unde ungurul Antal Francisc ține strâns în mână drapelul tricolor al României. Ce vreți mai mult de atât? Sunt mândru și bucuros ca un astfel de om trăiește în orașul nostru. Toate agențiile de presa românești și străine au transmis această știre”. Iar despre omul prezent la mai toate protestele civice din Bistrița, Marius Bălan mai scrie: ” L-am cunoscut și mărturisesc că nu am mai văzut un asemenea caracter frumos. Om de aleasă simplitate, modestie și civism, închis 2 ani la Gherla în regimul comunist pentru că a încercat să fuga din țară. El este cel care vine de la talpa țării, sănătos la minte și la trup”.

Este greu de crezut că propunerea ar putea avea succes în condițiile în care PSD, partid huiduit copios în timpul demonstrațiilor din 20 ianuarie, deține  majoritatea largă atât în ambele deliberative, în Consiliul Județean, cât și în cel local, dar și în executivele acestora. Bălan nu se dă bătut și a declarat într-o emisiune la AS-TV că cei care conduc cele două structuri au ocazia să demonstreze acum că apreciază civismul și că nu sunt simple instrumente de partid:

 ”Dacă veți ține cont de acestea și veți hotărî că acest om merita o astfel de recunoaștere, atunci pot spune că Democrația începe sa funcționeze la noi în Bistrița, și dregătorii care ne conduc nu sunt niște simple unelte de partid   Ar fi bine domnilor politicieni să încercați măcar în anul centenarului să fiți cât mai aproape de valoarea înaintașilor voștri”, a mai spus Marius Bălan.

 

Sursă foto: Ziar de Bistrița

    

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Pentru ce ar fi premiat acel domn? A făcut o chestie personală, și-a satisfăcut un capriciu. A mișcat lucrurile înainte cu ceva?
    Să terminăm cu aruncarea banilor pe toate drumurile!

    • Ca sa compenseze lipsa spiritului civic a unora precum esti dumneata. De aceea s-a dus, fortandu-si limitele. Si sa arate ca in societatea asta nu ne-am resemnat chiar toti

Lasă un comentariu