Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un deputat bistrițean ia poziție față de noua criză care amenință educația: zeci de școli vor fi închise

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cristina Iurișniți, deputat USR și membru în comisia de educația a Camerei Deputaților trage un semnal de alarmă în privința ordonanței de urgență care a transferat plata salariilor de la primării la inspectoratele școlare la începutul acestui an și avertizează asupra capcanelor din acest OUG 90/2017:  va duce la comasări și închideri de școli.

Parlamentarul USR de Bistrița-Năsăud spune că foamea după bani și promisiunile care nu pot fi acoperite generează și această criză despre care vorbesc deja tot mai mulți profesioniști din educație: ” Trecerea în sarcina IȘJ-urilor a plăţii salariilor cadrelor didactice, în calitate de ordonatori de credite, permite în contextul politizării generalizate a sistemului, un control politic ticălos şi ipocrit. Începând de la 1 septembrie 2018, în zeci de județe din tara școlile se vor comasa sau vor fi închise ca urmare a Ordonanţei, iar o mare parte din profesori îşi vor pierde posturile! Suntem într-o ţara în care Revoluția fiscală provoacă haos în Educație şi nu numai.Pentru ca  a mințit, PSD e obligat acum, cu cel mai scăzut buget din Europa pentru Educație de aproximativ 3% din PIB, să închidă şcoli începând cu anul școlar următor pentru a-şi putea respecta otrăvitele promisiuni electorale de creștere a salariilor de la 1 martie. Rețeaua școlară este decisă la nivelul Consiliilor Locale la propunerea ISJ-urilor, dar fără dezbateri sau analiza nevoilor şi a impactului” explică profesorul-deputat mecanismul întregii povești

Cristina Iurișniți mai spune și că ministrul educației are ordin să reducă din costuri: ”Ministerul Educaţiei, condus încă de sindicalistul, Liviu Pop, nu are altă sarcina de la partid, decât respectarea pomenilor electorale fără să se gândească la consecințe şi efecte. Nu  interesează pe nimeni din Minister faptul că elevii vor fi din ce în ce mai numeroși într-o clasă, depășindu-se cifra legală de 30 de elevi. Şi în prezent, în majoritatea școlilor din mediul urban, grădinițele şi școlile au clase suprapopulate, se comasează clase, tocmai pentru a reduce costurile. Numărul minim legal pentru ciclul primar este de 12 elevi, respectiv 15 elevi într-o clasa pentru ciclul gimnazial şi liceal. 

Trebuie precizat de asemenea ca în multe şcoli nu este respectat dreptul profesorilor de limbi străine de a preda pe grupe de elevi dacă exista clase cu predare  în regim intensiv sau bilingv, tot din considerente politico-financiare, deşi există în vigoare un Ordin de ministru care stabilește acest drept, în speţă Ordinul de ministru nr 4797/ 31.08.2017 –  Regulamentul-cadru de organizare şi funcționare a claselor cu a unei limbi moderne in regim intensiv, respectiv bilingv. În epoca globalizării şi a mobilității forței de munca, a burselor Erasmus şi a documentelor Europass , a restrânge accesul elevilor de a învăţa limbi străine, care indubitabil constituie un instrument important în dezvoltarea personală şi profesională, denotă cel puțin o mentalitate retrograda, lipsită de echitate,  prin care se împiedică  progresul la nivel de individ şi societate. Noile planuri cadru de  la  nivel liceal, puse în dezbatere publică până pe 26 ianuarie, prevăd şi astfel de propuneri discriminatorii şi abuzive.

Tot în acest context, reamintesc costul standard/ elev din România, acesta este de 355 Ron. Din nefericire, atât valorează educația  unui elev pentru actuala putere! Nu interesează pe nimeni subfinanţarea cronică din sistem la care se mai adăuga şi aberantele decizii  politice luate de actualul ministru, care conduc la scăderea calităţii actului educațional!”

Deputatul USR mai spune că dreptul la educație e primordial și condamnă situația în care s-a ajuns:”În calitate de profesor şi deputat, condamn cu fermitate aceste măsuri  abuzive care aduc atingere dreptului constituțional al copiilor noștri la educație! Fiecărui copil din mediul urban sau rural trebuie să-i fie asigurat accesul la Educație de calitate…Școlile trebuie să funcționeze conform Legii Educaţiei Naţionale 1 / 2011 şi nu în funcţie de interesele meschine ale guvernului PSD-ALDE”.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu