Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum a scăpat o comună din Bistrița-Năsăud de o decizie a Tribunalului care o arunca în incapacitate de plată

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Comuna Târlișua a scăpat ca prin urechile acului de obligația de a restitui în jur 2,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă jumătate din tot bugetul de cheltuieli a administrației locale pe 2017.

Banii reprezentau diferența dintre oferta firmei care a câștigat o licitație pentru modernizarea drumului comunal 38 D și oferta celor cu prețul cel mai mic, imputați printr-o decizie a Curții de Conturi. Inițial o instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud a decis anul trecut în mai că raportul Curții de Conturi efectuat în iulie 2016  este întemeiat și că Primăria din Târlișua este obligată să returneze diferența de bani, chiar dacă grupul de firme care a lucrat la drum, adică Îndemânarea Prodcom și MIS Group predaseră lucrarea și își primiseră deja banii. Decizia de returnare a banilor echivala practic cu o intrare în incapacitate de plată pentru Primăria Târlișua, dacă se ajungea la aplicarea acesteia.

O instanță a Curții de Apel din Cluj, la care a făcut recurs Primăria din Târlișua a decis însă  în urmă cu o săptămână  să caseze atât decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, cât și procesul verbal al Curții de Conturi, dând câștig de cauză administrației locale. Mai mult cheltuielile de judecată de aproape 20 000 de lei, dintre care cea mai mare parte o reprezintă onorariile casei de avocatură clujene angajată de Primăria Târlișua plus cheltuielile de expertiză, vor fi suportate de Curtea de Conturi.

O imensă ușurare

Primarul din Târlișua, Vlăduț Purja a explicat pentru Bistrița Express că decizia Curții de Apel ”reprezintă o imensă ușurare”: ” N-am cuvinte să spun cât de importantă este această decizie din toate punctele de vedere, inclusiv pentru  imaginea publică a mea și a instituției atât în comunitatea din Târlișua cât și în județ” a spus primarul Purja. Acesta spune că după amendarea de către Curtea de Conturi  a trebuit să facă față unor  zvonuri nemeritate la adresa administrației pe are o conduce și că decizia i-a reabilitat imaginea publică.

De altfel avocații angajați de Primăria din Târlișua au explicat pentru publicația clujeană Clujust.ro că unicul argument al celor de la Curtea de Conturi, reținut și de instanța Tribunalului din Bistrița-Năsăud a fost argumentul eficienței utilizării fondurilor, adică oferta cu prețul cel mai scăzut, fără să fie verificate ofertele declarate neconforme, care nu ar fi corespuns nici tehnic și nici financiar (oferta cu prețul cel mai scăzut la care Curtea de Conturi aprecia că ar fi trebuit să se oprească Primăria Târlișua aparținea Antreprizei de Reparații și Lucrări  ARL CLUJ).

 

Foto: Gazeta de Bistrita

Share.

About Author

Lasă un comentariu