Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița a pierdut 4,3 milioane de euro din bugetul pe 2018 după ultimele măsuri fiscale

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Așa-zisa revoluție fiscală a costat Bistrița în jur de 20 milioane de lei din bugetul anului în curs, adică 4,3 milioane de euro. Este vorba de diferența de bani care nu va mai intra în bugetul local al municipiului după scăderea impozitului pe venit, una dintre cele mai importante surse de alimentare bugetare,  de la 16% la 10%, ca urmare a măsurilor  fiscale adoptate în noiembrie anul trecut.

Ce putea face Bistrița cu banii pierduți

Astăzi, odată cu prezentarea proiectului de buget pe 2018 în fața presei, primarul Ovidiu Crețu a comunicat în sfârșit  și pierderea pe care o va suporta  bugetul Bistriței după scăderea impozitului pe venit, după ce Bistrița Express i-a făcut această solicitare în mod repetat din luna noiembrie încoace. Cei 20 de milioane de lei  reprezintă aproape mai bine de 20 % din bugetul de investiții pe 2018, care este cifrat la 91 de milioane. Cu acești bani se putea realiza, de exemplu, reabilitarea termică a cel puțin 20 de blocuri din oraș ( Primăria va cere finanțare europeană de 4,6 milioane de euro  26 de milioane pentru reabilitarea a 24 de blocuri ) sau ar putea amenaja trasee pietonale și piste de biciclete în întreg Centrul Istoric (acum cere 4,3 milioane de euro pentru asta din finanțări) sau ar putea extinde iluminatul stradal în regie proprie.

În urmă cu două luni primarul Bistriței, Ovidiu Crețu a declarat pentru Bistrița Express că pierderea nu este chiar atât de dramatică, deși nu putea preciza la acea oră cât de mult va fi  afectat bugetul pe 2018 și că în sine scăderea impozitelor pe venit va impulsiona firmele și ar putea compensa parțial pierderea.  Citește aici ce a spus atunci: Asociația Municipiilor avertizează: orașele pierd milioane de euro în 2018 odată cu noul buget. Administrația Bistriței spune pas.

Cu o lună înainte însă, la cald, imediat după comunicarea modificărilor primarul Crețu a avut altă părere și spunea că rezultatul ar putea fi devastator. Citește aici ce a spus pentru Bistrița Express în noiembrie 2017: Revoluția fiscală găurește bugetul Bistriței, odată cu al marilor orașe. Primarul Crețu revoltat că municipalitatea va pierde bani: ” va fi devastator”

Marile orașe -cele mai lovite 

Orașele sunt lovite proporțional, în funcție de dimensiunile lor,  de aceste prevederi fiscale. Clujul pierde de pildă 28 de milioane de euro, potrivit ultimelor declarații ale primarului Boc, bani cu care ar putea construi o Sală Polivalentă cu toate dotările  în timp ce Bucureștiul pierde chiar și 100 de milioane de lei. Ieri la o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici primarii au obținut promisiunea că se va ține cont la rectificarea bugetară de aceste pierderi ale orașelor, însă deocamdată au de partea lor doar promisiuni.

Din impozitul pe venit orașele primesc o cotă defalcată de 43 % și în pofida promisiunilor făcute înaintea adoptării bugetului de stat, procentul alocat administrațiilor locale nu a crescut.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu