Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un bistrițean a ajuns pe mâna procurorilor după ce a încălcat ordinul de protecție. Vezi câte ordine de protecție au cerut victimele agresiunilor domestice anul acesta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pentru că a încălcat ordinul de protecție emis de Judecătoria Bistrița la cererea fostei sale soții sătulă de agresiuni și hărțuire, un bistrițean de 53 de ani s-a ales cu dosar penal. Instanța îi fixase bistrițeanului în 31 ianuarie  interdicția de a se apropia de fosta sa soție timp de 6 luni, la mai puțin de 10 metri de locul acesteia de muncă, o companie din zona industrială din Bistrița, dar și la 5 metri de domiciliul acesteia, un bloc de garsoniere din zona de jos a orașului.

Ordinul de protecție stabilit de agresori la adresa bărbatului care-și agresase fosta soție includea interzicerea oricărui contact cu aceasta, prin convorbiri telefonice, corespondență ori prin orice alt mod.  Judecătorii au dispus de asemenea ca poliția să supravegheze de îndată ducerea la îndeplinire a ordinului de protecție.

N-a trecut însă nicio o săptămână de la decizia instanței că individul a fost reclamat că a încălcat interdicția și potrivit unui comunicat de presă transmis de  IJP Bistrița-Năsăud s-a ales cu deschiderea unui dosar penal pentru încălcarea deciziei judecătorești.

11 ordine de protecție au fost solicitate în 2018 în Bistrița-Năsăud

Cele mai multe ordine de protecție au fost cerute anul acesta pentru a pune capăt agresiunilor în familie, la Judecătoria Bistrița. Din 9 solicitări, 7 au avut câștig de cauză și sunt active, în timp ce în două cazuri au fost respinse pentru că reclamantele nu aveau calitate procesuală. Potrivit legislației românești în vigoare ordinul nu poate fi admis decât în cazuri care țin de violența în familie, adică între agresori și victimă există relații de familie sau măcar relație consensuală. Într-un singur caz, cel împotriva căruia a fost instituit ordinul de protecție, a făcut apel la Tribunalul Bistrița-Năsăud. La Judecătoria Năsăud au existat anul acesta 2 cazuri de instituire a unor ordine de protecție, iar la Beclean unul singur.

Ce decid instanțele în Bistrița-Năsăud

Însă acestea nu sunt singurele ordine de protecție active la această oră. Anul trecut numai la Judecătoria Bistrița, au existat 63 de solicitări pentru instituirea unor ordine de protecție și aproape jumătate dintre acestea au fost admise de instanță. Majoritatea sunt cu termen de 6 luni și vizează păstrarea unei zone de siguranță de până la 500 de metri de victime, atât la domiciliul acestora, cât și în apropierea locului de muncă. În multe situații instanța a decis chiar evacuarea  din domiciliu a agresorului, dacă cei doi aveau domiciliu comun, pe perioada ordinului de protecție. Deși marea majoritate au fost ordine de protecție solicitate de  soție,  foste soții, sau concubine, a existat un caz pe rolul Judecătoriei Bistrița anul trecut, în care un bărbat a obținut ordinul de protecție împotriva soției sale.

 

Sursă foto: Adevarul

Share.

About Author

Lasă un comentariu