Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Simionca vrea să modifice legea venitului minim garantat : primăriile vor putea la cererea societăților ”să-i închirieze” pentru muncă necalificată pe beneficiarii de ajutor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP  Ionuț Simionca vrea să-i facă utili pe beneficiarii ajutoarelor sociale și s-a inspirat din practica americanilor pentru un proiect de lege care să-i pună la muncă pe cei care iau bani de la stat pentru tăiatul de frunze la câini. El spune că a gândit o modificarea  a legislației românești  care ” vine să-i lege pe cei care primesc ajutor social, Primăria și agenții economici”. Simionca a explicat într-o conferință de presă cum ar funcționa modificarea pe care intenționează s-o aducă legii 416/2001 a ajutorului social: o platformă online pe care fiecare primărie să înscrie persoanele care beneficiază de ajutor social. Agenții economici care au nevoie de forță de muncă necalificată solicită pe platformă administrației pentru un număr de ore de câți lucrători are nevoie și plătesc cu cardul la nivelul salariului minim numărul de ore.

Deputatul PMP crede că toată lumea ar avea de câștigat din această modificare legislativă: firmele care reușesc să-și găsească oameni necalificați pentru micile lucrări de curațenie, etc, primăriile care mai încasează un ban la buget și asistații sociali care s-ar simt utili, dar și ulterior ar avea posibilitatea să-și găsească mai ușor un loc de muncă.

Deocamdată proiectul lui Ionuț Simionca de amendare a legii 461/2001 nu este depus la Camera Deputaților, deoarece parlamentarul spune că are nevoie de o perioadă de consultare cu primari, agenți economici și alegători și ajustarea acestuia în funcție de propunerile pe care le va primi.

Stimularea vieții active ar trebui să fie o sarcină permanentă pentru forul legislativ, scopul prezentei legi fiind reglementarea participării pe piața muncii mai extinsă a persoanelor apte de muncă din rândul familiilor beneficiare de ajutor social, care au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local” scrie deputatul în expunerea de motive a proiectului legislativ . Acesta  a constatat că legea 416 este în schimb deficitară când face trimitere la beneficiarii direcți și la planul de acțiuni sau lucrări de interes local  pe care Consiliul local trebuie să-l aprobe anual și spune că inițiativa lui stipulează includerea celor care au dreptul să fie incluși în acest plan local: ” instituții de interes local, societăți și regii autonome de interes local, societăți și societăți cooperativă” iar  cei incluși în plan ”dobândesc dreptul de a  selecta persoanele care să efectueze acțiunile sau lucrările în orele de muncă repartizate” precizează expunerea de motive a proiectului.

Share.

About Author

Lasă un comentariu