Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce au cerut bistrițenii la protestul de duminică seara din Piața Centrală

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai bine de 60 de bistrițeni s-au strâns duminică seara în fața Bisericii Evanghelice la mitingul de protest împotriva modului de cheltuire a banului public de către conducerea Primăriei Bistrița. ”Bistrițenii-s revoltați, banii lor sunt prădați” a fost sloganul sub care s-a desfășurat ultimul miting de protest organizat înaintea adoptării bugetului Bistriței pe anul 2018.

Din lunga listă de  nemulțumiri a protestatarilor, sintetizată la un megafon de președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji se numără:  ”alocarea unei treimi din bugetul acestui an pentru cheltuieli salariale, proiecte megalomanice fără utilitate publică,  ultimul exemplu fiind pârtia Struțo-Cocoșul”, lucrări de proastă calitate din bugetul local care trebuie refăcute an de an, activități pseudo-culturale care înghit sume uriașe”.

În schimbul  listei de priorități a actualei administrații protestatarii au cerut: începerea modernizării pieței Decebal anul acesta și nu amânarea ei până la calendele grecești: ” am remarcat că surprindere că în proiectul de anul acesta se vorbește atât de renovarea pieței cât și de modernizarea ei, adică o aduc odată la starea inițială și apoi se apucă și o demolează pentru modernizare?” se întreabă Adrian Florin Chereji. Protestatarii au cerut  și limitarea cheltuielilor salariale ale Primăriei Bistrița la maximum 20 % din bugetul local, renunțarea la proiectele megalomanice gen  Centru Intramodal, Aquapark, Alpine coaster, Pasarela suspendată din Bulevardul Independenței, dar și mutarea liniei verzi pe traseul Gării- Decebal, Andrei Mureșanu, Năsăudului și nu prin Centrul Istoric.

Protestatarii și-au anunțat intenția de a participa la ședința Consiliului Local în care se va dezbate bugetul, fixată în 14 februarie și vor să-și facă auzite cererile și în forul deliberativ al orașului. Unii dintre participanții la miting au cerut chiar să participe inclusiv la ședințele comisiilor de specialitate care preced ședința de buget: ” vom merge în număr mare la ședința de Consiliul Local, pentru că trebuie să țină cont și de solicitările noastre” a promis Gabriel Pop, unul dintre bistrițenii nelipsiți de la proteste din Bistrița, inclusiv de la cele împotriva modificării legilor justiției. Profesorul Tiberiu Cămăraș are pe lângă setul de solicitări generale o altă propunere: toate proiectele majore de investiții, care presupun sume mari de bani să nu fie aprobate decât după consultarea populației , inclusiv prin referendum local.

Printre protestatarii de duminică seara s-a numărat și avocata Diana Morar, consilier local PNL, dar și activiștii de mediu Cristian Țetcu și Marius Bălan.

Share.

About Author

Lasă un comentariu