Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Semnale de alarmă din Parlament că Bacalaureatul care a început astăzi ar putea fi ilegal. Vezi ce argumente are deputatul Cristina Iurișniți

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bacalaureatul 2018 care a debutat în 12 februarie cu probele de competențe lingvistice de comunicare orală, o premieră în ultimii 20 de ani, e pus serios sub semnul întrebării din punct de vedere al legalității.  După ce mai mulți profesori, inclusiv din Bistrița-Năsăud au atras atenția asupra riscurilor  organizării primelor probe ale Bacalaureatului  înaintea încheierii anului școlar pentru clasa a XII-a inclusiv asupra validității acestuia, un parlamentar-profesor, Cristina Iurișniți pune punctul pe i: Pamblicăria” pe „genunche” din Educație continuă: Încep probele primului Bacalaureat ilegal din Romania” .

Într-o interpelare adresată ministrului Valentin Popa, deputatul bistrițean atrage atenția că ”Metodologia de organizare și calendarul unui examen de bacalaureat, în orice țară europeană care își respecta cetățenii, este stabilit cu cel puțin câțiva ani înainte, la începutul ciclului liceal de studii. Însa, în România totul e răsturnat și încurcat, de la legile justiție, la legea bugetului care a acordat Educației cel mai mic procent din PIB din Europa (2,98%), Codul fiscal până la organizarea unui simplu examen de bacalaureat. Miniștrii Educației acționează nu numai în afara definiției și caracteristicilor intrinseci ale unui examen de maturitate cum este bacalaureatul, cât mai ales dictatorial, fără consultări publice sau prin încălcarea Legii educației naționale nr. 1/ 2011, ministrul Liviu Pop emițând ordinul nr. 4792/2017 în temeiul articolul 77, alin.(5) și art. 361.”

Cristina Iurișniți îl anunță pe noul ministru că noua metodologie de Bacalaureat, primită moștenire de la Ex-ministrul Liviu Pop este în afara legii educației: ”Astfel  ilegal , în perioada 12- 22 februarie, se vor derula probele de competente lingvistice și digitale din cadrul examenului de bacalaureat reformat după bunul plac al ultimilor doi miniștri care se încurca pe „genunche” în „pamblici”! Aceste probe care încep marți, 13 februarie, se desfășoară, în premiera națională fără să respecte Legea Educației Naționale nr. 1/2011! Elevii claselor a XII-a vor fi evaluați începând de mâine, fără ca ei să aibă situația școlară încheiată. Ce se întâmpla cu cei care rămân corigenți la vreo disciplina? Cine își asuma ilegalitatea unui examen în care elevii evaluați la începutul semestrului al doilea, începând din 12 și până în 22 februarie, și nu la finalul cursurilor, având în vedere că nu au statutul de „promovat” așa cum prevede Legea Educației? ” a avertizat deputatul USR.

În cuprinsul interpelării parlamentarul îi reamintește ministrului Popa ca la art 77 Legea Educației stabilește: ”Absolvenții învățământului liceal primesc diploma de absolvire și foaia matricola, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învățământul postliceal, precum și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat și  abia apoi: ” Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat” ceea ce face ca Ministerul să rămână în culpă pentru că : ”derulează un examen care nu respectă legea și mai ales nu se menționează în niciun înscris ce se întâmplă cu elevii care nu vor promova clasa a XII-a sau vor avea la finalul cursurilor situația neîncheiată. Ministerul Educației nu clarifică acest absurd al situației. Educația, încotro? rămâne o întrebare retorica cu un gust din ce în ce mai amar pentru toți actorii educaționali responsabili, elevi, profesori și părinți!”.

Cristina Iurișniți, care este și profesor de limba franceză se întreabă și ce se va întâmpla cu elevii si profesorii la orele de limbi moderne de circulație internațională sau TIC? : ”Evaluarea de la inceputul semestrului al II-lea ar trebui sa pună punct unui parcurs integral , nu-i așa? al programei scolare, al dezoltarii competentelor specifice. Dupa probele de evaluare ….formale de fapt, dat fiind ca este suficient sa te prezinti pentru a promova, ce se presupune ca ar trebui sa mai invete elevii semi-absolventi ??

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu