Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Se strâng semnături pentru inițiativa cetățenească” fără penali în funcții publice”. Campania cere interzicerea prin Constituție a accesului condamnaților în funcții alese

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S-a dat startul campaniei de strângere de semnături pentru o inițiativă civică de modificarea Constituției prin care să se interzică accesul persoanelor condamnate penal  la orice funcție publică. “Fără penali în funcții publice” este numele campaniei demarate cu sprijinul USR, o inițiativă cetățenească  care își propune să strângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituția.

”În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu și cea a reprezentanților autorităților publice locale, deputaților, senatorilor și Președintelui României. Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituție și ar urma să reglementeze acest aspect” precizează un comunicat de presă al USR. Purtătorul de cuvânt al USR Bistrița-Năsăud, Mihai Bălan a explicat într-o emisiune la AS-TV care este ținta inițiativei: ”

E adevărat că acum nu pot fi membri ai Guvernului cei care au suferit o condamnare penală definitivă. Dar la cum stau lucrurile, orice fel de lege poate fi schimbată de azi pe mâine. Prin această introducere în Constituție a unei asemenea legi să nu poată fi aleși într-o funcție publică niciun fel de cetățeni care au săvârșit o infracțiune dovedită cu intenție, nu din culpă și care a fost urmată de o condamnare penală definitivă sa nu mai poată fi aleși în niciun fel de funcție de la consilieri locali la primari, parlamentari. În momentul în care vom strânge  500 de mii, unii spun că ar trebui să strângem 1 milion,  vom ajunge cu această lege în Parlament. Mi-este foarte greu să cred că cei din Coaliția PSD-ALDE vor avea curajul să se împotrivească în Parlament, pe față,unei asemenea propuneri legislative. Dar o vor tergiversa oricât de mult se poate: probabil va fi atacată peste tot, însă juriștii noștri s-au consultat cu experți în drept internațional, iar forma noastră este mult mai lejeră decât formele altor legi similare care există în alte țări ale Uniunii Europene.”a explicat Mihai Bălan .

E vizată modificarea articolului 37 din Constituție

“ Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi pași-precizează un comunicat de presă al USR-: avizul de la Consiliul Legislativ și publicarea proiectului în Monitorul Oficial… Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituție și ar urma să reglementeze acest aspect: „(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

Alineatul propus de USR respectă în totalitate Declarația Universală a Drepturilor Omului, pactele și tratatele internaționale la care România este parte, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, recomandările Comisiei de la Veneția și concordă cu prevederile similare care se regăsesc în constituțiile unor state europene cu îndelungate tradiții democratice” se mai arată în comunicatul care precizează că la nivel european, Constituții din țări precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdicții cu privire la corupție: ”Considerăm că o astfel de măsură este imperios necesară pentru dezvoltarea României. Doar când vom avea o reglementare clară, prevazută în Constituție, în privința integrității aleșilor, țara noastră va putea avea șansa și speranța unei dezvoltări sănătoase. Cu atât mai mult cu cât mesajele protestelor din ultimul an, au exact acest numitor comun: justiție independentă și fără penali în funcții publice. Cei care doresc să sprijine inițiativa o pot face accesând site-ul www.farapenali.usr.ro.”

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu