Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avocatul Diana Morar: ”câțiva polițiști, fără ținută completă, fără a se legitima, au dat buzna peste o persoană în vârstă. Au acționat regulamentar?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Episodul abuziv de ieri din ședința Consiliul local Bistrița când polițiștii locali au îndepărtat cu forța, la cererea președintelui de ședință  un cetățean care vorbea în numele unei colectivități și care culmea, primise dreptul de a lua cuvântul în urma unui vot al consilierilor, continuă să genereze controverse.

Avocatul Diana Morar, consilier local PNL a ajuns la concluzia după ce a consultat legile de funcționare ale poliției locale dar și regulamentul Consiliului Local Bistrița, că polițiștii n-au acționat deloc ” ca la carte”. Dimpotrivă, și-au încălcat propria lege , dar și regulamentul unei ședințe publice de Consiliu Local. ”Întrebarea care subzista în urma celor întâmplate ieri în sediul municipalității este următoarea: Putea Poliția locală să intervină în timpul ședintei de consiliu local pentru a înlătura cetățenii prezenți la dezbaterea proiectului de buget al Bistriței?
Pentru a raspunde acestei intrebari, am apelat la legislația incidenta, activitatea politiei locale fiind reglementată de mai multe legi: Legea 155/2010, Legea nr.61/91 rep., H.G. 1332/2010, Hotararea Consiliului Local nr.12/2011. Am consultat si Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local.
Soluția corectă ar fi că Poliția Locală ar fi avut competență să intervină, însă nu a fost chemată pe această cale de către cine avea acest atribut (nota.red, primarul), nu putea interveni pentru ceea ce au motivat polițiștii raportat la starea de fapt existentă și nici într-un caz nu putea interveni în modalitatea în care a găsit de cuviință să o facă.
În primul rând în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului local, poliția locală nu are nicio competență în desfășurarea activității acestui for legislativ. Primarul este singura persoană care putea face a fi prezentă poliția locală în acel loc” scrie avocatul Diana Morar pe pagina de facebook.

Mai mult polițiștii au invocat ca temei legal al intervenției faptul că Marius Bălan ar fi intrat abuziv în sală (punctul 13 din Legea 61/91) ori nici vorbă de așa ceva, în condițiile în care ședința e publică, deci oricine are dreptul să participe. Mai mult consilierii locali i-au permis acestuia  în urma unui vot, să se adreseze Consiliului Local:”
Intervenția poliției locale s-a întâmplat în timpul unei ședințe publice a Consiliului local la care participau cetățenii interesați de dezbaterea bugetului municipiului. Din punctul meu de vedere, fără acoperirea textului legal invocat de aceștia în timpul ”intervenției”, respectiv ”punctul 13 din Legea nr.61/91 rep.”, cum au susținut polițistii. Textul legal citat se referă la pătrunderea în sediul autorității publice cu încălcarea normelor privind accesul. Ori ce regulă de acces a putut încălca dl Bălan, nu putem cunoaște.
Știm cu certitudine însă, că modalitatea în care au acționat polițistii locali implicați este în contradicție cu art.22, art.29, lit.g și art.30 din Regulamentul de funcționare al Poliției locale. Pe scurt, câțiva polițiști, fără ținută completă, fără a se prezenta, fără a se legitima, au dat buzna peste o persoană în vârstă care intenționa sa părăsească sala unei ședințe publice după ce a fost în mod brusc întrerupt în expunerea unor probleme a cel puțin șaizeci de persoane care l-au delegat să le susțină punctul de vedere. Intimidant, nu?” argumentează avocatul.
Concluzia Dianei Morar: ”În realitate, domnia sa, cetățeanul nu a încălcat nicio regulă impusă de mai sus amintita lege, pentru simplul fapt că textul respectiv nu are aplicabilitate în timpul desfășurării unei ședințe publice de consiliu local, ședința nefiind o adunare publică, ci având propriul set de reguli de funcționare care îi conferă statutul de ședință publică. Dimpotrivă, cetățenii ar fi trebuit încurajați să participe și să își spună părerile în cadrul ședințelor de consiliu local, pentru ca aleșii să ia în cunoștință de cauză hotărâri care să reprezinte interesul cetățenilor, ci nu altfel!” iar genul acesta de comportament cu cetățenii explică și de ce bistrițenii nu dau buzna la ședințele publice:” În realitate, prin astfel de găselnițe de a pune pumnul în gură celor care îndrăznesc ca în fața autorității locale să-și manifeste spiritul civic prin susținerea de idei, critici si soluții la probleme, se întelege că se dorește descurajarea cetățenilor în a participa la adoptarea deciziilor care ii afectează în mod direct, sfidând principiul democratic de bază” 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Stimata doamna avocata DIANA MORAR. Va multumesc pt. atitudinea dvs si pt. lamurirea cetatenilor cititori de stiri. In ce ma priveste nu sunt chiar asa de batran. La 61 de ani am viitorul in fata. Sunt oricum mai tanar decat sclerozatul de Tariceanu care cand merge in vizite prin judete confunda pana si podurile peste Dunare. Sa mai radem un pic. O ZI FRUMOASA !

Lasă un comentariu