Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ciprian Moldovan: ”De ce țin cu Ovidiu Crețu?”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jurnalistul Ciprian Moldovan, om de presă cu peste 22 de ani vechime în mass-media din Bistrița-Năsăud a transmis redacției un material de opinie în care ia poziție față de valul de critici, care s-a abătut în ultima vreme asupra primarului Ovidiu Crețu, în special pe rețele de socializare, dar și în media online, dar și față de ceea ce crede că ar putea fi din partea unora drept o tentativă de demonizare a acestuia. În opinia sa, cu bune și cu rele, Ovidiu Crețu ar fi cel mai bun primar pe care l-a avut Bistrița de 70 de ani încoace.  Aflați de ce, citind materialul de opinie pe care îl publicăm integral:

Nu mai profesez ca jurnalist de actualități. Așa am hotărât eu, din motive despre care nu vreau să discut acum. Așa că tot ceea ce veți citi aici nu e decât opinia unuia care e atent la ceea ce se întâmplă în comunitatea lui și în societate. M-am abținut de foarte multe ori să îmi mai fac publice gândurile, lucru care, mărturisesc, mi-a fost greu. Atunci când chiar n-am mai rezistat tentației am scris câte ceva pe contul meu de  facebook. Pentru prietenii virtuali și nu numai și, mai degrabă, ca o eliberare. Rețineți, așadar, e vorba despre opinie și, deși mă aștept să fiu înjurat, vă spun că eu, în foarte multele emisiuni de radio și televiziune, am respectat pozițiile tuturor sau le-am combătut cu argumente. Dar nu despre mine vroiam să scriu.

Asist, la fel ca toți consumatorii de presă și de informații de pe rețelele sociale, la un val de critici și, din păcate, chiar de înjurături la adresa primarului Bistriței, Ovidiu Crețu. Cred, la fel ca majoritatea foștilor mei colegi jurnaliști, mai mari sau mai mici, că puterea trebuie ținută atent sub supraveghere și ori de câte ori calcă strâmb trebuie taxată. Rece, chirurgical și fără patimă, pe cât posibil. Dar de aici pană la a folosi apelative defăimătoare de tot felul, de a îl demoniza pe Ovidiu Crețu, mi se pare mult prea mult.

Am scris pe contul meu de socializare că Ovidiu Crețu e cel mai bun primar pe care l-a avut Bistrița de la război încoace, adică de vreo 70 de ani. Cunosc și eu mitul unor foști primari comuniști, precum Weingartner însă îi consider parte a unui sistem opresiv si abuziv, dar și ultracentralizat, așa că nu știu câte realizări remarcabile din anii cenușii de după război si până în 1990, li se datorează. Ovidiu Crețu s-a prezentat de trei ori în fața bistrițenilor cu ceea ce a crezut el că trebuie făcut pentru oraș și tot de-atâtea ori a fost votat ca primar. Știu, o să spuneți că mulți nu s-au prezentat la urne, că sistemul electoral nu e bun, etc. Cine i-a oprit pe oameni să vină buluc, să-și aleagă edilul? Ceea ce eu apreciez e că Crețu face ce a zis ! A promis pârtie, a făcut pârtie ! A zis că o să lupte să aducă fonduri europene și guvernamentale, a adus ! A zis că restaurează Biserica Evanghelică, o restaurează!  A promis aqualand, sunt convins că o să facă! A zis ca o să conducă primăria ca un manager, asta face ! E harnic, organizat dar și distant și tăios. Unii numesc asta aroganță. ÎI  cunosc bine și de multă vreme, de când era prefect al județului, director de fabrică, apoi senator. L-am avut invitat în zeci de emisiuni, am avut multe discuții private și vă spun sincer că rar am văzut un om mai empatic. Știe, însa, foarte bine să facă distincția între calitatea lui de manager și cea de persoană privată. N-am fost întotdeauna de acord cu el, ba de cele mai multe ori în dezacord, însă acest lucru nu a părut să-l deranjeze niciodată. Când a candidat prima oară, după ce am plecat de la radio, am fost directorul de campanie al unui contracandidat de-a lui, cu șanse reale și nu mi-a reproșat niciodată acest lucru. Nici acum nu sunt împăcat că a făcut întâi pârtia de schi și abia acum demarează realizarea unui aqualand. Eu aș fi făcut invers, cu convingerea că mai mulți bistrițeni s-ar fi bucurat de apă în toate anotimpurile. Dar el a fost ales primar, nu eu. Nu vreau să intru în polemică, nicidecum, cu cei care se află într-un război personal cu Ovidiu Cretu. E treaba lor.

Iar tinerilor jurnaliști le-as recomanda să învețe tehnica interviului, să se ducă să stea cu subiecții lor față în fată, să-și construiască întrebări documentate, nu doar să asiste la conferințe de presă terne sau ședințe în care se plătesc polițe politice. Iar daca aveți nelămuriri, căutați să consemnați în materialele voastre pozițiile tuturor părților implicate. Judecați faptele, nu oamenii. Cu propria voastră minte.

P.S.  Recunosc public că îl consider pe Ovidiu Crețu prietenul meu. Asta nu mă împiedică, dupa 20 de ani de presă, majoritatea petrecuți în studiouri de radio și televiziune, simțindu-le răsuflarea, să mă detașez atunci când vorbele mele sunt destinate publicului. Ovidiu Crețu nu mi-a cerut niciodata să îl favorizez în vreo emisiune, asa cum eu nu i-am cerut niciodată un favor personal.

Am să trimit acest material redacțiilor conduse de jurnaliști pe care ii respect. E treaba lor dacă aleg sau nu să îl publice.

Ciprian Moldovan”

Ciprian Moldovan este unul dintre cei mai titrați jurnaliști din Bistrița-Năsăud și primul realizator de talk-show din spațiul media local. A fost printre cel mai tineri dar și longevivi conducători al unei instituții de presă din județ, fiind încă de la 26 de ani director la Radio Transilvania Bistrița. A avut colaborări cu BBC, secția română, și a realizat talk-shaw-uri la Radio Transilvania, As-TV, Direct TV. Din 2006 a înființat și a condus propriul post tv, Direct TV.

Share.

About Author

16 comentarii

 1. Camaras Tiberius în

  Domnule Moldovan, poziția Dvs nu este nicidecum cea a unui jurnalist obiectiv, deontologic vorbind. Săriți in apărarea unui om arogant, cu proiecte absurde si cheltuieli nejustificate ale banului public. Da, o fi făcut unele lucruri pe carele-a promis dar asta nu înseamnă ca le-a făcut bine sau corect . Da , a aranjat parcul , a înfrumusețat pasajele si a dat bani unor scoli pentru renovare. Si atât . Restul sunt lucrări proaste- infrastructura- si proiecte costisitoare : pârtie , ștrand etc. Cea mai reprobabilă mi se pareînsă aroganta si orgoliul cu care tratează cetățenii care-i atrag atenția asupra greșelilor . Nu l-am înjurat niciodată si nu l-am criticat niciodată fără argumente. Sunt profund dezamăgit de poziția Dvs deși sincer sa fiu niciodată nu am avut așteptări deosebite . Cred ca putini jurnaliști ai acestui oraș își păstrează obiectivitatea si profesionalismul in aceste vremuri in care puterea-administrația publica încalcă drepturile cetățenilor săi , inclusiv si mai ales in ceea ce privește dreptul la opinie. Avatarurile comuniste nu o sa dispară niciodată la unele persoane, domnule Moldovan.

  • Ciprian Moldovan în

   Am spus ca nu raspund injuraturilor si jignirilor, dar fac o exceptie pentru ca va cunosc. Nu stiam ca asemenea cuvinte fac parte din vocabularul dvoastra. Cunosc aversiunea pe care o aveti fata de fostul coleg de banca, dar pentru a fi credibil trebuie sa va abtineti sa mai fiti grobian.

 2. UPSS ai ieșit de la naftalina și nu STI ce sa mai scri . Întotdeauna ai fost considerat un pupi și un manager de redacție cam moale sa spun așa .

  • Ciprian Moldovan în

   Nu am iesit de nicaieri, decat din presa de actualitate. Intre timp am realizat cateva filme documentare acceptate sa ruleze la importante festivaluri de profil. Nu stiu ce ati realizat dvoastra dar eu la 26 de ani teram corespondent al BBC si conduceam un post de radio. Am realizat peste 1000 de emisiuni de radio si sute de televiziune. Anul trecut am lucrat pentru un documentar care va fi difuzat de Euronews. Va doresc sa fiti sanatos!

  • Simona Bozbici în

   Domnule Balan în momentul în care dam jos libertatea de opinie de pe frontispiciu, ne putem numi oricum, dar ziar in niciun caz. E opinia domnului Moldovan si o respectam, asa cum va respectam si opinia dvs. De altfel Ciprian Moldovan, pe care il consideram unul dintre cei mai talentati jurnalisti ai Bistritei nu e la primul material de opinie aici, a semnat editoriale in Bistrita Express si in urma cu 11 ani, cand ziarul avea varianta print.

 3. Ciprian mMoldovan în

  Nu mai profesez ca jurnalist, am scris si in articol. De aceea am si publicat un text, care este subiectiv prin prisma faptului ca am declarat ca Ovidiu Cretu imi este prieten. Nu pretind ca eu detin adevarul, nici ca primarul Bistritei este intruchiparea perfectiunii. Dar a-i nega orice merit doar pentru ca tie nu-ti place sau ai alta optiune politica reprezinta un derapaj de gandire. Nu am o problema cu cei care critica, e foarte bine ca o fac, am o problema cu grosolania si grobianismul. Iar despre asa-zisa aroganta am scris in material ce cred. Ceea ce nu s-a inteles este mentiunea ca Ovidiu Cretu a zis in toate campaniile ca va fi un manager. Ei bine, un manager care are aproape 1000 de oameni in subordine si raspunde pentru binele comun al altor 80000 nu poate fi altfel decat categoric, atent cu timpul lui si organizat. Din pacate noua romanilor ne plac palavragii, papagalii si ipocritii, care se prefac plini de condescendeta, te bat pe umar, dar nu fac nimic. Ziceti ca toate lucrarile sunt prost facute. Generalizarile astea nu va ajuta in construirea unei argumentatii convingatoare. Ca se mai strica, pe ici, pe colo cate ceva , e posibil. Dar nu sta primarul langa aia care monteaza cpietre pe caldaram. O sa fie reparate din garantiile depuse de firmele prestatoare, fiti sigur. Cu bine

 4. Balan Marius -ecologist PV în

  D-le CIPRIAN MOLDOVAN. Nu va port pica deloc. Dupa ANA si CAIAFA suntem si un pic de neamuri prin ailanta. Stiti la cine ma refer. Daca consultati presa vremii, in special emisiunile de campanie ale primarului Cretu de la AS tv din 2008, dar si presa scrisa veti constata ca mai mult ca mine nu l-a laudat si apreciat nimeni. Am facut campanie pt. el si am pus toate cunostintele si prietenii sa voteze cu el in primul tur. Am lipit afise cu Cretu pe toate portile si cutiile de GAZ pe ambele parti ale B-dului INDEPENDENTEI de era sa iau si o mama de bataie de la pedisti PD. Am crezut ca amicul meu O. Cretu pe care nimeni din jurul lui nu-l cunoaste de 50 de ani ca si min o sa tina cont de niste idei ECI si mici proiecte ECO.. I-am cerut niste lucruri extrem de simple care nu costau aproape nimic. Totul era legat de COPACI si SPATII VERZI. Baiatul a luat-o razna imediat dupa doi ani de mandat cand setea de putere i-a invadat neuronii. Aroganta si obedienta au pus stapanire pe el, si exact ca cei care propovaduiau CULTUL PERSONALITATII a crezut si crede ca nimeni nu e mai destept ca dansu in persoana. Ce e mai treist este ca ne crede chiar prosti de-a bine-lea.Cum sa mai sustin un asemenea personaj, cand stiu bine ca si de la mine pleaca un leu la salarul sau. Zau in cazul asta imi pare rau chiar de-un LEU.

  • Ciprian Moldovan în

   Si mie imi place Clujul si ce s-a realizat acolo. Daca veti citi presa clujeana veti vedea ca si acolo mai sunt multe de facut. Trebuie sa luati in considerare de unde a pornit Bistrita in 2008 si unde e acum. Durerea mare sunt bulevardele si strazile, de acord. Sper sa le faca si pe astea, ca mai are trei ani de mandat, dar acest lucru nu-i anuleaza alte merite si nu vin in contradictie cu ce am scris.

 5. Ciprian Moldovan în

  Si mie imi place Clujul si ce s-a realizat acolo. Daca veti citi presa clujeana veti vedea ca si acolo mai sunt multe de facut. Trebuie sa luati in considerare de unde a pornit Bistrita in 2008 si unde e acum. Durerea mare sunt bulevardele si strazile, de acord. Sper sa le faca si pe astea, ca mai are trei ani de mandat, dar acest lucru nu-i anuleaza alte merite si nu vin in contradictie cu ce am scris.

  • Credeti-ma ca stiu de unde a plecat Cluj-Napoca. Eram student pe vremea lui Teodor Groza (1991-1992) si Funar. Drumurile m-au purtat destul de des si dupa terminarea facultatii la Cluj ( cel putin odata pe luna deci pot sa fac o comparatie destul de obiectiva). Am vazut ce inseamna sa ai un primar care este condus de un orgoliu imens si ce insemna sa ai un primar care gandeste cu bataie lunga. Se spune ca orgoliul este cea mai mare nenorocire a umanitatii. El sta la originea marilor tulburari din viata sociala, a rivalitatii intre popoare, a razboaielor, intrigilor, urii si ranchiunei manifestate fata de altii. Orgoliosul e cel care se cunoaste cel mai putin pe sine. E atat de plin de el, incat orice tentativa de a-l lamuri va fi sortita esecului. Nu vrea sa stie nimic. Nu suporta sa fie contrazis. Ii place compania oamenilor care il flateaza. Recunoasteti pe cineva in acest profilul psihologic al orgoliosului? Exemplele pot continua daca vreti si cu alte orase, Tg-Mures, Sibiu etc.

 6. DOMNII MEI VAD AICI TOT FELU DE COMENTARII DE TOT FELU EU STIU UNA SI BUNA PSD E UN PARTID CARE ARE OAMENI CU PROBLEME IN JUSTITIE ORI EU STIU CA UNDE SUNT ASEMENEA OAMENI SI NU SE DEZICE NIMENI DE EI ACEST LUCRU II FACE PE CEI DE LANGA EI SA LE FIE COMPLICI EI BINE DOMNILOR DIN PSD AM O SINGURA INTREBARE DACA VRETI SA FITI UN PARTID CURAT DE CE NU VA DEZICETI DE OAMENII CU PROBLEME IN JUSTITIE ?DE CE VRETI SA LE FITI PARTASI ?DE CE ACCEPTATI SA FITI IN ACEEASI MOCIRLA CU EI?DACA VRETI CU ADEVARAT SA FITI UN PARTID CREDIBIL EU CRED CA E VREMEA SA MAI FACETI PUTINA CURATENIE AM VAZUT ACOLO LA SEDINTA CA A FOST CHEMATA POLITIA ORI ACEST LUCRU NU SE FACE DOMNILOR SA CHEMI POLITIA PENTRU CA UN OM VORBESTE DE CE NU L-ATI COMBATUT CU ARGUMENTE DOMNILOR SAU UNII NU AU CUM SA ARGUMENTEZE SI CHIAMA IN AJUTOR POLITIA CAND SE AJUNGE LA UN ASEMENEA LUCRU CAM ARE IZ DE DICTATURA NU CREDETI?

Lasă un comentariu