Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Concediile medicale taie veniturile și în învățământ. Cei plătiți cu ora au scăpat după ce Guvernul a dat un OUG

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Conducerea Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud susține că salariile personalului din învățământ n-au scăzut odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, ba chiar au crescut cu ”sume modice de la 80 la 150 de lei”.

Camelia Tabără, inspectorul general al ISJ Bistrița Năsăud, a explicat într-o conferință de presă că singurii afectați în minus la salariul pe ianuarie ar fi fost cei care au avut concedii medicale în această perioadă sau cei cărora le-au fost ajustate normele didactice pe motiv că aveau mai mult de o normă și jumătate.

Un caz cu care a exemplificat șefa Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud este cel al unei profesoare de la școala la care mai predă câteva ore Camelia Tabără, Colegiul Național Andrei Mureșanu, care a pierdut în jur de 400 de lei la salariu, din pricina concediului medical, calculat la brutul de dinaintea transferului contribuțiilor: ” baza de calcul pentru concediile medicale este brutul ultimelor 6 luni, ori (nota red. în cazul acesta) e brutul majorat din august încoace” a mai spus Camelia Tabără care a estimat că situația se va normaliza cam din luna iunie 2018. Totuși sindicatele din învățământ au cerut rezolvarea problemei concediilor medicale cât mai repede, iar ministrul Finanțelor a promis o ordonanță reparatoare săptămâna viitoare, așa cum a făcut cu contractele cu plata cu ora.

Cod Fiscal cârpit cu OUG-uri
OUG-ul reparator pentru contractele part-time a fost emis săptămâna trecută. Numai în județ în jur de 149  de cadre didactice și personal auxiliar au scăpat la limită de plata contribuțiilor la nivelul unui salariu întreg, care pe cei cu un sfert de normă i-ar fi adus în situația de a aduce bani de acasă.

ISJ e ordonator de credite pentru 5000 de angajați 

Mai bine de 5000 de angajați din sistemul de învățământ, cadre didactice și personal contractual, au trecut, cu salariile,  din 1 ianuarie 2018  de la administrațiile locale la Inspectoratul Școlar, care a devenit ordonator principal de credite. Cu ocazia transferului conducerea Inspectoratului Școlar a constatat că unii profesori cu ore la 2-3 școli aveau nu o normă și jumătate (27 de ore) ci chiar două norme adică 30 de ore, ceea ce legea nu permite. Camelia Tabără a explicat că orele în plus vor fi preluate de cadrele didactice cu ore mai puține:

Share.

About Author

Lasă un comentariu