Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți la moțiunea împotriva Ministrului educației: ”Nu totul trebuie să fie unic și controlat!”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parlamentarul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a reprosat coaliției de guvernare la citirea moțiunii simple la adresa ministrului educației  că au guvernat haotic cu schimbări intempestive, strategii lipsite de orice predictibilitate pe termen mediu si lung și că la nivelul învățământul românesc a aplicat  politicile iresponsabile, ilegale și extrem de periculoase pentru dimensiunea europeană a școlii românești.  Deputatul USR spune că cei trei miniștri care s-au succedat în 14 luni au ținut învățământul în stare de asediu.  : ”niciunul dintre cei 3 miniștri care s-au succedat în cele 14 luni la conducerea Ministerului Educației nu a reușit să pună în aplicare programul de guvernare și să prezinte un plan de acțiune coerent, eficient și predictibil pentru mandatul pe care și l-au asumat”. a declarat Cristina Iurișniți la citirea moțiunii simple. Aceasta i-a reproșat ministrului cu numărul 3 că și-a început mandatul cu stângul prin susținerea plagiatului atunci când a declarat că legea nu impune când să se pună ghilimele într-un text, dar și cu o listă falsă de susținători, după ce mai mulți rectori au declarat că n-au semnat lista de susținere, deși numele lor era trecut acolo.

 

Cristina Iurișniți a făcut și o scurtă diagnoză a măsurilor guvernamentale care au agravat criza sistemului educațional din România, între care a enumerat editura unică și legea manualului care nu drept scop decât: ”să monopolizeze informația, alterând  calitatea actul educațional prin uniformizare și imposibilitatea oferirii unei palete largi de manuale raportate la specificul și nivelul de dezvoltare cognitiv si psiho-emoțional  al elevilor”. Apoi comasarea unităților de învățământ pe motiv de nesustenabilitate financiară sau Bacalaureatul ilegal de anul acesta, în care o parte din probe se susțin înainte de terminarea anului școlar, cu încălcarea Legii educației.

 

Parlamentarul USR Cristina Iurișniți i-a transmis printre altele ministrului Educației, Valentin Popa că MEN dă dovadă e lipsă de respect față de profesori  inclusiv atunci când nu-i plătește pentru activitățile suplimentare cum ar fi supravegherea simulărilor și corectarea la simularea examenele naționale: ” Profesorii merită respectul societății si ar trebui sa fie remunerați pentru activitățile suplimentare la fișa postului în cadrul verificărilor naționale!” i-a transmis Cristina Iurișniți de la tribuna Parlamentului ministrului Popa.

Ce i-a cerut USR ministrului

Vorbind în numele grupului USR la moțiunea dezbatută luni dar votată miercuri Cristina Iurișniți a mai declarat: ”Soluția pe care USR o propune este aceasta: clientelismul politic nu are ce căuta insistemul de învățământ. Nu totul trebuie să fie unic și controlat! USR vă cere sa asigurați de urgență următoarele: infrastructura școlară care să respecte normele sanitare și de siguranță pentru copiii noștri, profesori competenți si responsabili prin formare inițială și continuă de calitate, educație pentru sănătate si reproducere în școli (suntem primii in Europa cu peste 9200 de mame minore), digitalizarea actului educațional și susținerea învățării a cel puțin 2 limbi străine în planurile-cadru pentru liceu, și nu în ultimul rând, corelarea imperios necesară a sistemului cu realitățile socio-economice impuse de globalizarea si informatizarea pieței muncii secolului XXI”.

Moțiunea împotriva ministrului educației, Valentin Popa a fost depusă de partidul Național și susținută de USR. Votul final se va da mâine.

Share.

About Author

Lasă un comentariu