Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Ionuț Simionca cere alinierea legislației de protecție a victimelor violenței domestice la prevederile Convenției de la Istanbul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parlamentarul PMP de Bistrița-Năsăud a cerut astăzi în Camera Deputaților  ajustarea legislaţiei naţionale dar și implicarea autorităţilor publice locale, respectiv a ONG-urilor pentru  sprijinirea femeilor care au ajuns  victime ale violenţei domestice. Solicitarea a venit în contextul marcării Zilei Internaționale a Femeii:

“Cu gândul la Ziua de 8 martie, o zi în care le sărbătorim pe doamnele şi domnişoarele care ne înseninează şi ne întregesc viaţa, am deschis televizorul şi m-am întristat. Am aflat că ieri, la Timişoara, o femeie a fost înjunghiată în tramvaiul 9 de bărbatul cu care călătorea – iubitul ei, şi că nimeni din tramvai nu a sărit să o ajute. Tot la ştiri am văzut că asistenta ucisă de iubitul ei într-un spital din Slatina a fost condusă ieri pe ultimul drum”, a spus deputatul PMP.

Simionca a prezentat și statisticile care arată că într-o formă sau alta  una din trei femei din România ar fi victime a violenţei domestice. “Am ales să ridic această problemă în faţa dumneavoastră deoarece consider că avem obligaţia să îmbunătăţim cadrul legislativ, să încurajăm administraţiile locale şi să sprijinim ONG-urile pentru ca femeile şi copiii – victime ale violenţei domestice – să beneficieze de consiliere şi de o reală protecţie în faţa agresorilor lor”. În fața unor asemenea statistici singura soluție pentru România ar fi o nouă modificarea legislației naționale și alinierea ei cu adevarat la practicile internaționale:

:“Avem obligaţia să aliniem legislaţia naţională prevederilor Convenţiei de la Istanbul ratificată de România în 2016. Mai precis, trebuie să introducem de urgenţă ordinul de protecţie provizoriu (conform art.52 din Convenţie), emis de Poliţie imediat după constatarea faptei de violenţă, care să asigure o protecţie reală şi rapidă. De asemenea, trebuie să modificăm de urgenţă Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea (conform art.55 din Convenţie). Aceeaşi Convenţie vorbeşte despre înfiinţarea de centre specializate pentru cazurile de violenţă domestică şi sexuală, cu personal specializat, care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală, precum şi alocarea de resurse, la nivel local şi naţional, pentru aplicarea tuturor măsurilor de protecţie corespunzătoare”.

Mesajul deputatului Simionca se îndreaptă și spre autoritățile județene, dar și ONG-urile din Bistrița-Năsăud cărora le cere să identifice soluții pentru femeile afectate care nu știu cum să ceară ajutor: ”Vreau să le urez putere şi încredere femeilor care nu ştiu cum să scape din cercul vicios al violenţei domestice şi să le asigur că vom face tot ce depinde de noi să le deschidem noi perpective prin instituţii de consiliere şi protecţie”, a mai spus Simionca, încheindu-şi discursul din Parlament cu o urare: “Doamnelor şi domnişoarelor, La mulţi ani!”.

Ce s-a întâmplat cu legislația românească

Legislația națională în materia apărării victimelor violenței casnice s-a modificat de câteva ori în ultimii ani: de la introducerea ordinului de protecție, până la scurtarea procedurilor judecătorești și impunerea judecării acestora în regim de urgență. Cu toate acestea ONG-urile care luptă pentru victimele violenței casnice atrag atenția că este insuficient și că trebuie o legislație mult severă. Recent Guvernul Dăncilă a adoptat un OUG care să le dea posibilitatea polițiștilor să instituie ordine de protecție temporară, însă ONG-urile susțin că OUG-ul e confuz și greu de aplicat.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu