Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputații au votat legea care permite monopolul statului pe manuale. USR și PMP o atacă la CCR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legea care subordonează integral Ministerului Educației Editura Didactică și Pedagogică și o transformă în singura editură care furnizează manualele școlare obligatorii a fost adoptată marti de Camera Deputaților, după ce Senatul la rândul său i-a dat vot favorabil. Au votat în favoarea proiectului deputații PSD, ALDE, UDMR și ai Minorităților. Legea care adoptă de fapt o ordonanță a fostului ministru, Liviu Pop este una extrem de criticată de opoziție și de ONG-uri, care reclamă faptul că Guvernul vrea să controleze inclusiv ideologic conținutul manualelor și că adoptă practici ne-europene în materie.

Imediat după ce legea a trecut de Camera Deputaților USR și PMP au anunțat într-un comunicat de presă că o atacă la Curtea Constituțională: ”prin adoptarea acestui proiect în Parlament se încalcă principiul funcționării pieței economice și mecanismele concurențiale. Ministerul Educației Naționale pretinde rezolvarea problemei manualelor școlare, prin înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. care va prelua elaborarea, editarea și tipărirea manualelor școlare, dar de fapt își ascunde propria incompetență. În acest sens, proiectul de lege va elimina mediul concurențial normal, va falimenta și instaura monopolul  asupra unui segment de piață,  subminând astfel o industrie de 15 milioane de euro” anunță într-un comunicat de presă comun parlamentarii celor două partide. Din punct de vedere educațional parlamentarii PMP și USR se tem că legea va duce la controlul ideologic al învățământului și la uniformizarea acestuia. ”lipsa suportului didactic diversificat are efecte nocive asupra stimulării creativității, metodelor de predare și învățare și nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educație”.

Ei atrag atenția că Guvernul a insistat cu acest proiect chiar dacă cei din  Consiliul Concurenței și de Consiliul Legislativ au formulat obiecții cu privire la impactul anti concurențial pe care acest proiect de lege l-ar putea avea.

Unul intre cei mai vehemenți parlamentari la adresa editurii unice, deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a atras atenția încă de la apariția OUG-ului că înființarea Editurii Unice este abuzivă şi la pachet cu o altă inițiativă a fostului ministru Liviu Pop, asumarea proiectului manualului unic de bază, ”contravine principiilor democratice europene, distruge concurenţa pe piaţa manualelor şcolare, dar şi varietatea şi calitatea acestora iar monopolul editorial este de fapt monopolul de informaţie, care ne întoarce în negura timpurilor, la vechile practici comunistoide” .

 

Citește aici cum arată legea Editurii Unice, adoptată astăzi și care sunt deputații care au votat pentru: LEGEA EDITURII UNICE

Dintre parlamentarii de Bistrița-Năsăud au votat pentru Editura Unică deputații PSD Doina Pană și Daniel Suciu.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - ingrijitor al statului în

    Ba politrucii lu peste-nputit ! FRANTA, da ..marea FRANTA a anuntat ca reintroduce sistemul de invatamant de acum 50 de ani. Fara telefoane mobile, fara pleata si alte fite si figuri, cu uniforme si cu reintroducerea limbii LATINE sau a GREACA VECHE la alegere. Ati auzit trepadusilor ? Voi continuati sa fugiti dupa himere cautand piatra filozofala prin Teleorman pe la VIDELE- GRAVIDELE.

Lasă un comentariu