Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tibi Ușeriu la întoarcerea de la a treia ediție a Maratonului Arctic: ”Cel mai dificil moment a fost startul, când mi-am dat seama ce mă aşteaptă pentru următorii kilometri”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai bine de 100 de susținători l-au întâmpinat  miercuri noaptea pe  Tiberiu Uşeriu la revenirea în țară, pe Aeroportul din Cluj. Printre ei fostul premier Dacian Cioloș și prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț.  În jurul orelor 1,00 Tibi Ușeriu și-a făcut apariția în ropotele de aplauze și scandări, zâmbitor, îmbrăcat într-un tricou cu mânecă scurtă cu însemnele Tășuleasa Social.  De trei campion al celui mai dur maraton de pe mapamond, 6633 Arctic Ultra, organizat pe 617 kilometri la Cercul Polar, Tibi a mărturisit că cel mai greu moment a fost startul, când a realizat ce-l așteaptă în următorii kilometri, în condițiile în care traseul a fost extins față de precedentele ediții : „Concurenţa a fost un pic mai mare, a trebuit să scot de la mine ceva în plus, să îmi folosesc experienţa de anul trecut, deşi nu m-a ajutat foarte mult. A fost o competiţie friguroasă. Am avut ceva probleme, de la o astfel de competiţie nu te aştepţi să te întorci sănătos înapoi, am avut probleme minore, ceva degerături care au început în a treia zi, dar până la urmă am putut să gestionez şi să ajung la final cu ele. Cel mai dificil moment a fost startul, când mi-am dat seama ce mă aşteaptă pentru următorii kilometri. Au fost momente dificile şi mi-am dat seama că cu cât mă duc mai pregătit, cu atât mi-e mai greu, cred că am un instinct de supravieţuitor şi, de obicei sunt spontan, şi îmi rezolv problemele fără să fiu pregătit. De data asta am fost mai pregătit şi mi-am dat seama că am avut probleme mai mari decât anul trecut”, a spus Uşeriu.

Despre duritatea cursei de anul acesta, cu traseu refăcut de organizatori care au marcat 10 ani de maraton, triplul campion a mărturisit că a fost cea mai grea dintre toate edițiile la carea  participat: ” A fost cea mai grea tură pentru mine pentru că eram sigur că le ştiu pe toate, dar am avut multe surprize. A fost un traseu pe jumătate reînnoit, au fost 280 de kilometri pe Ice Road, ceea ce a făcut competiţia destul de grea. Am întâmpinat două furtuni destul de agresive şi una pe final. Ceea ce a fost surprinzător a fost vremea, a fost destul de cald faţă de anul trecut, minus 11 – minus 15 grade, faţă de minus 32, ceea ce este anormal pentru zona respectivă. Am urât drumul pe gheaţă, nu mi-a fost uşor. Au fost momente când mi-a degerat un deget de la piciorul stâng, am avut răni la picioare. Ştiam ce mă aşteaptă şi am gestionat situaţia până la finalul curs”.

Momente de grație: o cafea în iadul alb în așteptarea aurorei boreale

Dincolo de duritatea unei curse pe care a parcurs-o în 6 zile Tibi Ușeriu a găsit și momente în care s-a bucurat de imaginile unice ale aurorei boreale: ”Nu voi uita toată competiţia, toate zilele şi nopţile care au trecut. La un moment dat ştiu că a început să apară aurora boreală şi m-am pus jos pe sanie şi mi-am făcut o cafea şi m-am uitat la aurora boreală până am început să îngheţ. A fost unul dintre momentele pe care le-am savurat, tura trecută a fost mai greu să îl savurez pentru că nu aveam un avans aşa de mare, de data asta mi-am permis” a mai spus Uşeriu.

El a mărturisit că vrea să facă o pauză de la maratonul Arctic și ținta e acum o tură prin Himalaya: ”Cred că voi face o pauză în această competiţie, dar nu zic sigur, pentru că nu se ştie. Va trebui să fac şi altceva, asta deja o am de trei ori, cam ştiu ce e acolo, nu va mai fi nou anul viitor, poate temperaturile să mai crească şi va fi la un moment dat o competiţie normală, nu una extremă. Dacă temperaturile ajung pozitive, nu mai are niciun farmec competiţia. Organizatorii au zis, mai în glumă, mai în serios, ca anul viitor să stau pe acasă”.

Tibi Ușeriu va rămâne câteva zile în Cluj la o clinică de recuperare așa cum a făcut-o și după maratonul arctic de anul trecut, după care va reveni în Bistrița-Năsăud.

Prezent la aeroportul din Cluj fostul premier Dacian Cioloș s-a declarat fanul lui Tibi Ușeriu și a declarat, potrivit Mediafax:Îi știu povestea lui, l-am urmărit, este impresionant. Indiferent că e vorba de primul, al doilea sau al treilea an, ce face acest om este o performanţă în sine, este exact de ce au nevoie oamenii în România, să-şi demonstreze că se poate. Dacă Tiberiu Uşeriu a reuşit, cred că foarte mulţi pot reuşi în alte domenii. Avem nevoie de astfel de exemple care să ne dea curaj şi demnitate şi să nu mai trebuiască să aşteptăm confirmările de la alţii, ci să ni le confirmăm noi înşine. Sunt fanul lui Uşeriu, un om care se autodepăşeşte pe an ce trece“, a mai spus Dacian Cioloș.

 

Credit foto: Stiri de Beclean, Mediafax

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu