Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O decizie a Casei Asigurărilor de Sănătate pune în dificultate îngrijirea la domiciliu din Bistrița-Năsăud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Firmele care asigură asistență medicală la domiciliu vor avea de îndeplinit standarde dure odată cu noul contract  cu Casa Asigurărilor de Sănătate (CJAS), cel care urmează să-l semneze începând cu 1 mai 2018. Marea problemă este că li se va impune angajarea cu 7 ore zilnic a unui medic, iar condiția pe care mulți nu o vor putea îndeplini va fi ca medicii respectivi să nu aibă alte relații contractuale cu CJAS.

Măsura este una greu, dacă nu imposibil de îndeplinit, o recunoaște chiar președintele CJAS Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișiuan : ” un medic care lucrează de exemplu în Spitalul Județean, automat este în relație cu Casa. Nu stim câți furnizori vor mai rămâne cu noi după această cerință. Există anumite servicii la domiciliu care nu pot fi executate decât de un medic, cum ar fi sondele stomacale, soluțiile perfuzabile și altele. Dar până acum aveau posibilitatea ca asigurații care nu aveau nevoie de servicii de acest gen să se orienteze către furnizorii care nu aveau medic, dar aveau asistente.  Nu știu, decât atunci când vom primi ofertele furnizorilor, câți vor mai rămâne cu noi, câți vor reuși să ocupe cele 7 ore cu un medic. cerute. ..Am avut furnizori care asigurau medic disponibil  dar nu cu atât de multe ore obligatoriu zilnic. Lucrurile s-au complicat puțin” explică președintele CJAS.

Președinta CJAS Bistrița-Năsăud speră totuși să se revină asupra deciziei și spune că a explicat celor din structura centrală că măsura este greu de aplicat în județele mici: ”Probabil către sfârșitul anului va avea loc o evaluare a serviciilor la domiciliu și în funcție de rezultat se va lua o decizie ”am fost la Bucuresti si am ridicat această problemă: în județele care nu sunt centre universitare, cum suntem noi,  și au mai puțin medici este foarte greu să găsești medici care să nu fie în relații cu Casa Asigurărilor, 4-5 sau câți trebuie să-și asigure  acest serviciu” spune sursa citată.

Cei care vor reuși să îndeplinească aceste condiții vor avea mai multe libertate în gestionarea fondurilor decât până acum, iar CJAS va lăsa la latitudinea lor  cum să-și cheltuiască banii alocați, și relația cu CASA Asigurărilor de Sănătate va funcționa pe principiul laboratoarelor de analize medicale, potrivit precizărilor făcute astăzi într-o conferință de presă de președintele CJAS Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan.

Ce spun reprezentanții furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu

Reprezentantul Asociației Filantropia Ortodoxă, părintele Marius Pintican explică pentru Bistrița Express că asociația are deja contracte cu medici, și că oarecum e de înțeles, pentru că un medic trebuie sa supervizeze activitatea de îngrijire la domiciliu: ” trebuie să angajezi fie medici de urgență, fie pensionari. Va fi greu, dar nu e imposibil. Oarecum e si firesc să fie supervizată activitatea aceasta de îngrijire a bolnavilor de medici, pentru că avem grijă de oameni cu afecțiuni. La început orice pare așa de speriat, dar e și firesc ceea ce se întâmplă” Asociația condusă de părintele Pintican se ocupă de 8-12 pacienți luna” Fondurile au fost limitate până acum”.

Firmele care asigură servicii de asistență medicală la domiciliu, decontate de CJAS  oferă o gamă largă de servicii, printre care:  îngrijire postoperatorie după intervenții chirurgicale din Spital, îngrijiri pentru bolnavi cu afecțiuni oncologice, imobilizații la pat, tratarea escarelor, pansamente, soluții perfuzabile sau tratamentul injectabil. Pe anul 2017 în Bistrița-Năsăud au existat 7 furnizori de servicii medicale la domiciliu, iar deconturile pe primele două luni din 2018, când s-a funcționat pe acte adiționale la contractul de anul trecut deconturile au depășit 113000 de lei în total, cu aproape 59 000 de lei pe luna februarie. Cei mai mulți bani a decontat MOLDO Trans SRL Bistrița cu 15 400 de lei în februarie, Asociația Filantropia Ortodoxa 13 600 de lei, tot în februarie 2018. Printre furnizorii aflați anul trecut în relație cu CJAS se numără Murivisan SRL, firma care deține spitalul privat Sanovil din Viișoara și policlinica din strada 1Decembrie, Asociația Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, Asociația Help Medical Bistrița, Asociația Provârstnici Tiha Bârgăului, Filiala Reghin a Fundației Creștine Diakonia.

Share.

About Author

Lasă un comentariu