Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Liberalii acuzați că au fost pe aceeași baricadă cu PSD atunci când s-a votat obligativitatea transmiterii live a ședințelor de Consiliu Local

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP Ionuț Simionca acuză PNL că s-a alăturat coaliţiei de guvernare PSD-ALDE-UDMR miercuri când a respins la vot, în Camera Deputaţilor, un proiect de transparentizare a activităţii primăriilor şi consiliilor judeţene. “Iată că tocmai o lege care vizează facilitarea accesului cetăţenilor pe Internet la activitatea primăriilor a condus la refacerea USL. Nu mă aşteptam ca Internetul să divizeze opoziţia. Cum să fii liberal şi să susţii că, în epoca tehnologiei, informaţiile trebuie să fie publicate, în continuare, doar la avizierul primăriei? ” se întreabă într-un comunicat de presă parlamentarul bistrițean de la PMP. Proiectul transparentizării activității din primării și consilii locale a fost inițiat de parlamentarii PMP printre care și Ionuț Simionca și modifica legea administrației publice locale 215 /2001 ”în sensul instituirii obligaţiei postării unor informaţii de interes public pe pagina de Internet a unităţii administrativ-teritoriale, cum ar fi ordinea de zi a şedinţelor, hotărâri de consiliu local sau judeţean, rapoarte lunare etc. De asemenea, se propune înregistrarea şedinţelor consiliilor locale cu aparatura tehnică din dotarea primăriei  şi transmiterea acestora pe site. Deputații PNL și PSD-ALDE-UDMR au votat pentru respingerea proiectului, pe motiv că suprareglementează și îngreunează activitatea în administrația publică locală” precizează comunicatul de presă.

Deputatul Ionuț Simionca precizează că legea administrației publice, în forma inițială nu avea cum să conțină cuprindă asemenea prevederi în condițiile în care în 2001 când a fost adoptată reprezentanții administrației publice locale aveau acces limitat la internet: ” Dar, după 17 ani, cetățenii îşi manifestă spiritul civic mai ales prin intermediul mijloacelor de comunicare online. Acestea sunt vremurile în care trăim, iar politica trebuie să țină pasul cu tehnologia. Vorbim despre audiențe ținute pe Facebook, ședințe de consiliu local transmise live sau despre consultări online doar ca despre excepții pe care le găsim în câteva orașe mai mari. În majoritatea unităților administrativ teritoriale, informațiile circulă încă doar din biroul primarului la avizierul Primăriei, nefiind accesibile cetățenilor în timp util”, a explicat Ionuţ Simionca.

Ca deputat la primul mandat, pun foarte mult preț pe nivelul crescut al transparenței administrației publice, motiv pentru care cred cu tărie că cetățenii trebuie să aibă acces din ce în ce mai ușor la documentele și activitățile ce țin de instituțiile publice. Prin această propunere legislativă, am adus în atenţia colegilor din Parlament o serie de măsuri normale într-o democrație consolidată, menite să îi apropie pe cetățeni de decidenții politici, să îi implice pe cetăţeni în procesul decizional şi să le confere acestora toate informațiile publice necesare pentru participare activă”, a concluzionat parlamentarul PMP.

 

Proiectul respins miercuri de Camera Deputaților și care poate fi consultat aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16635va ajunge  la Senat care este cameră decizională.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta în

    Stimate domnule DEPUTAT. Ceea ce ati incercat d-vs sa initiati nu convine nici PSD-ului nici PNL-ului. Ei vin pe rand la butoane in functie de cum ii alege prostimea. Ca atare nu convine nimanui sa fie vazuti in toata splendoarea lor cum se haraie ca maidanezii in sedinte de CL si CJ. Nu au ei chef sa dea explicatii suplimentare POPULIMII.Nu vreau sa fie vazuti in direct cand scot afara cetatenii incomozi si care-i trag de maneca de la dezbateri cu MILITIA LOCALA.USL nu va muri degraba, el functioneaza pe ascuns si apar noi actori precum UDMR si ALDE.

Lasă un comentariu