Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Medicii specialiști riscă amenzi usturătoare pentru fiecare caz în care nu-și fac treaba până la capăt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președintele Casei Asigurărilor de Sănătate Bistrița-Năsăud Camelia Ilișuan a explicat că medicii de specialitate vor fi sancționați cu câte 200 de lei de câte ori se constată că nu și-au dus până la capăt actul medical: adică nu eliberează rețete sau nu transmit scrisori medicale complete către medicii de familie.

Sancțiunile sunt cuprinse în normele noilor contracte pe care Casa Asigurărilor de Sănătate le va încheia cu furnizorii de servicii medicale pentru 2018 și potrivit președintelui CJAS s-a ajuns la această soluție ca urmare a numeroaselor reclamații a medicilor de familie că trebuie să facă munca în locul medicilor specialiști : ” S-a rezolvat o dispută mai veche a medicilor de familie cu medicii specialiști care erau acuzați că nu-și duc la capăt actul medical, adică nu eliberează scrisori medicale, rețete medicale sau concedii medicale. S-a introdus o sancțiune punctuală pentru acest lucru. Dacă până acum furnizorii care aveau în contract medici care nu-și duceau la capăt procedurile, erau depunctați cu 5-10 % din contractul pe luna respectivă, acum se aplică o sancțiune de 200 de lei pentru fiecare caz în care medicul specialist  nu duce până la capăt actul medical..Scrisoarea medicală trebuie să conțină toate datele impuse de norme, astfel ca medicul de familie să cunoască toată situația pacientului în urma consultației  și prin această sancțiune furnizorul principal, să spunem Spitalul Județean poate imputa direct medicului suma pe care noi am stabilit-o ca și sancțiune.” a mai spus Camelia Ilișuan.

Camelia Ilișuan a explicat că penalizările au fost introduse de anul trecut, însă pentru că erau procentuale și nu punctuale, contractorii n-au știut cum să le aplice și le-au suportat ei fără să le impute medicilor: Am început încă de anul trecut și toate spitalele au primit amenzi de genul acesta. Sigur toate spitalele au spus : o suportăm noi pentru că nu avem cum să individualizăm și să spunem că atat e partea fiecăruia”

Președintele CJAS a precizat că medicii ar putea fi penalizați și pentru recomandare excesivă a investigațiilor paraclinice: ”Acum e in curs un control la cei doi furnizori de investigații paraclinice din județ..echipa de control a ajuns și la medicii care au scris respectivele bilete de trimitere. Pentru că am găsit multe bilete de trimitere care s-ar fi putut rezolva fără RMN sau CT. Sigur medicii au dreptul să prescrie un RMN sau CT , dar doar după ce au epuizat restul celorlalte investigațiil care se puteau face”

Share.

About Author

Lasă un comentariu