Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Drumul cu trenul Bistrița-București, un coșmar. Un cunoscut scriitor și-a povestit experiența pe blog

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pus în situația să ajungă pentru câteva ore la Bistrița din Capitală, pentru lansarea a două dintre cărțile sale  cunoscutul scriitor și politolog Stelian Tănase a ales călătoria cu trenul via București -Bistrița și retur în aceeași zi.  Avea să regrete alegerea călătoriei cu trenul, pe care o descrie ulterior pe blogul său drept un adevărat supliciu, remarcând că în urmă cu un secol se parcurgea același traseu cam tot în același timp, dacă nu într-un interval mai scurt și exclamă  : ” Am călătorit două nopți la rînd cu trenul pe ruta București-Bistrița și retur. Total ceva mai mult de 18 ore pentru 880 km în Europa, 2018! Cam tot atât se făcea și în secolul trecut, poate chiar mai puțin. Rostul acestui avatar – să prezint „Dinastia” și Nocturna cu vampir opus 1 cititorilor mei la Librăria Casa N Steinhardt marți”, scrie Stelian Tănase pe blogul său Deskreport.

După ce că e interminabilă, călătoria cu trenul e și lipsită de confort, așa că scriitorului i-a pierit pofta de călătorii romantice. Se consolează doar că cu gândul că dacă tot volumul 2 al ” Nocturnei cu vampir”, romanul său triller se va petrece în Bistrița poate s-o ia drept o cvasi-călătorie de documentare : ”Nu dorm mai deloc, zgîlțieturile vagonului, zăpușeala, trenul vechi, delabrat, mi-au tăiat pofta de a călători romantic ca altadată cu trenul de noapte ca-ntr-un roman de mistere. Mă duceam la Bistrița, orașul din Dracula lui Bram Stoker! Cind te gindesti ca volumul doi din Nocturna cu vampir opus1 1 se petrece aici, poti sa spui că este o quasi-călatorie de documentare”. (http://www.stelian-tanase.ro/cu-trenul-de-noapte-prin-transilvania/)Pentru a se recupera din călătoria cu un drum dus-întors istovitor până la Bistrița are nevoie de somn o zi întreagă pentru recuperare. Și realizează, ascultând sfatul gazdelor sale din Bistrița că avionul București-Cluj ar fi fost o idee mai bună și chiar mai ieftină.

Despre gazdele din Bistrița: altă educație, alte politețe, alte maniere

Caznele pricinuite de o infrastructură de secol trecut le îndulcește însă atmosfera, continuă Stelian Tănase pe DESKREPORT : ”Gazdele mele sunt foarte amabile, prevenitoare, au ceva ce nu găsești în Regat, la București mai ales. Aici a fost cindva Imperiul Habsburgic. Se simte damful regimentelor granicerești și rămăsițelor admnistrației vieneze. Altă educație, altă politețe și curtenie, alte maniere”

iar Bistrița la prima impresie și-a păstrat și ea vie atmosfera de oraș din alte timpuri  ”Orașul a avut și norocul să nu stea prea mult in calea lui Ceaușescu și s-a salvat în buna parte zelului lui demolator, spre deosebire de Pitesti, de ex, unde de asemenea am fost sa-mi prezint cărțile. Tradiția aici este incă vie în arhitectură, în atmosferă, etc. Iau imagini foto cît pot, cam contracronometru pentru că la 16,00 are loc intilnirea pentru care am urcat din sud din Valahia” iar atmosfera e aceea a unor veterani care întineresc brusc: ” Petrec cîteva ceaiuri foarte placute în compania amfitrionilor mei. Depănăm amintiri, rîdem, descoperim ca avem destule amintiri în comun. Am intinerit brusc, suntem ca niste veterani care se reîntîlnesc după ani si sunt bucurosi ca sunt între ei. Foști rockeri, monarhisti, PAC-isti, liberali, penețiști,” scrie Stelian Tănase după întâlnirea de la Bistrița prilejuită de lansarea volumului ”Dinastia” dedicată celor patru regi ai României și semnată alături de jurnalista Elena Vijulie și a trillerului ” Nocturnă cu Vampir. Opus 1”.

Bistrița Express a publicat de altfel un interviu acordat de scriitorul Stelian Tănase înaintea lansărilor de la Bistrița . Citiți aici:  Scriitorul Stelian Tănase: restaurarea monarhiei ar fi dat României un alt statut. A fost cea mai mare șansă care-am avut-o de la Marea Unire încoace și-am ratat-o

Așa cum a mărturisit într-un interviu pentru Bistrița Express și AS-TV, Stelian Tănase nu e la prima sa vizită la Bistrița, în anii 70-80 fiind un apropiat al cercurilor frecventate de scriitorul Nicolae Steinhardt/.

 

Credit foto: Deskreport by Stelian Tănase

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Ăștia suntem un oraș fără infrastructura. Și asta ne tine blocați fără speranță de a evolua. Destin de halta

Lasă un comentariu