Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul USR Cristina Iurișniți către ministrul Culturii la dezbaterea moțiunii: ați sfidat Parlamentul și sunteți absent de peste tot

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parlamentarul de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți i-a cerut astăzi în plen, în numele grupului USR, ministrului culturii George Ivașcu să-și dea demisia din funcție pentru că tot ce a făcut până acum a demonstrat că nu poate conduce un minister precum cel al Culturii în anul crucial al Centenarului. Solicitarea a fost făcută în contextul dezbaterii moțiunii simple depusă de opoziție (PNL, USR și PMP) împotriva ministrului Ivașcu, moțiune intitulată: ”PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni-Centenarul Marii Uniri” . Ce i-a reproșat USR-ul ministrului-actor prin vocea Cristinei Iurișniți: ”Iată şi motivele pentru care considerăm că nu mai puteţi conduce Ministerul Culturii în anul crucial al Centenarului. La începutul mandatului, în cadrul audierii la Comisiile de cultură, aţi promis că veţi păstra un dialog deschis şi continuu cu Parlamentul. Aţi fost invitat de patru ori să răspundeţi întrebărilor membrilor comisiei şi nu aţi făcut-o. De asemenea, aţi refuzat să vă prezentaţi în faţa Comisiei de Centenar pentru a vă prezenta proiectele menite să sărbătorească acest moment important din istoria României. Domnule ministru, aţi sfidat Parlamentul când, în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Centenar, aţi prezentat aşa-zisele cele mai importante proiecte menite să sărbătorească Centenarul excluzând un monument care, dincolo de controversa estetică, este de mult aşteptat de către locuitorii din Alba Iulia. De ce nu comunicaţi, domnule ministru?”, l-a mai întrebat deputatul Cristina Iurișniți în numele USR care a adaugat: ”Ce v-a împiedicat să semnaţi acel contract pentru monumentul de la Alba Iulia pentru a înlătura orice suspiciune de rea credinţă? Iată că avem, în sfârşit, o listă cu proiectele aprobate pentru finanţare, lista în sine nu ne ajută însă cu nimic pentru a înţelege logica, criteriile şi obiectivele urmărite în procesul de selecţie a proiectelor câştigătoare. În lipsa unor explicaţii, rămânem cu întrebările. Care este legătura cu sărbătorirea Centenarului a finanţării procesului de pregătire a tinerilor diplomaţi de către Ministerul Afacerilor Externe? De altfel, MAE deţine un număr de opt din 43 de proiecte, în condiţiile în care este ordonator principal de credite şi are propriul buget de activităţi. Alte ministere şi alte instituţii centrale, cum este ICR, sunt şi ele finanţate, în timp ce muzeele instituţiile și ONG-urile din teritoriu cu greu îşi găsesc loc printre acestea”, a mai argumentat Cristina Iurişniţi.

Deputatul Iurișniți i-a mai spus ministrului că nu sprijină Timișoara pentru a depăși problemele întâmpinate în cursa pentru Capitala Europeană a anului 2021 și că nu numește un împuternicit al ministerului pentru aceasta chestiune, așa cum s-a întâmplat cu Sibiul, dar și că nu deblochează documentele  pentru ca Roșia Montana să poată intra oficial în patrimoniul cultural UNESCO. Cristina Iurișniți i-a mai spus ministrului că este absent din mai toate locurile unde ar trebui să fie prezent pentru a reprezenta România, de Târgul de carte de la Leipzig, unde România era invitat de onoare sau de la Plovdiv, capitala culturală europeană de anul viitor, unde la o reuniune la care trebuia să onoreze cu prezența comisarul european pentru Cultură a evidențiat Memorialul de la Sighet ca parte a patrimoniului Cultural European : ” Sunteți absent de peste tot domnule ministru” i-a reproșat deputatul USR.

Marți după amiaza deputații au dezbătut moțiunea simplă împotriva ministrului culturii, actorul George Ivașcu, iar votul final va fi dat miercuri.
Deputaţii semnatari, 108 la număr,  îşi arată îngrijorarea faţă de incapacitatea Guvernului de a gestiona buna desfăşurare a sărbătorii de la 1 Decembrie 2018 și cer o dezbatere  pentru găsirea de soluţii în vederea reconsiderării planului naţional dedicat Centenarului Marii Uniri.

Share.

About Author

Lasă un comentariu