Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Amăgiți cu salariile în avans chiar de premier puțini bugetari din Bistrița-Năsăud vor primi bani înainte de Paște

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doar o parte dintre angajații din sistemul bugetar vor primi salariile mâine, ultima zi lucrătoare înaintea Sărbătorilor de Paște. Chiar dacă primul ministru Viorica Dăncilă a anunțat marți plata anticipată a salariilor pentru bugetari, nu și a pensiilor, în realitate numărul celor care încasează banii în avans va fi foarte mic.

Nu intră în calcule profesorii și restul angajaților din învățământ, care au ajuns cu data de plată în  14 a lunii, după ce acum salariile sunt plătite de 2 luni încoace prin Inspectoratele Școlare și nu prin primării. În cazul lor Ministerul Educației n-a făcut solicitare la Ministerul Finanțelor pentru deblocarea banilor, însă ar exista și probleme legate de introducerea de majorări începând de luna martie. Inspectorul școlar general Camelia Tabără confirmă informația: ”salariile vor fi plătite la termen, adică în data de 14 aprilie, pentru că la noi s-a schimbat EDUSALUL, sistemul nostru centralizat și s-a intrat pe majorări din martie cu acele grile specifice. E altă legislație și trebuie updatat sistemul informatic și abia după îi dau drumul” a explicat inspectorul școlar general al ISJ Bistrița-Năsăud.

Angajații Ministerului de Interne iau norma de hrană. Pas însă la primării și Consiliul Județean

Polițiștii dar și angajații din Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud vor încasa în avans doar așa zisa norma de hrană, fără salariile propriu-zise. Nici în Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, dar nici  în primării nu se iau salariile, chiar dacă în multe dintre acestea data de salar este 10 a lunii. Potrivit precizărilor făcute la solicitarea Bistrița Express de directorul Administrației Finanțelor Publice Locale Bistrița-Năsăud, Cristian Parasca, nici Consiliul Județean și nici primăriile, cu excepția Primăriei Bistrița, unde ar fi o vorba de o plată parțială, nu au făcut cerere pentru plata în avans a salariilor înaintea Sărbătorilor pascale.

Ce spune Ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor Orlando Teodorovici a declarat astăzi că Ministerul Finanțelor a creat cadrul legal, însă bani vor primi doar angajații ministerelor care au făcut cerere. ”La lista adăugată ieri în Monitorul Oficial nu se mai poate adăuga nimic”, a precizat Teodorovici.

Ce spun sindicaliștii: profesorii au fost mințiți

Sindicaliștii din învățământ se plâng însă că profesorii așteptau salariile în avans ,, după ce au primit promisiuni chiar de la premier și că se simt discriminați față de alți bugetari:  “Oamenii așteaptă acești bani, mai ales că nu vorbim despre o categorie profesională cu salarii foarte mari. Din contră, iar fiecare trebuie sa aibă posibilitatea să pună câte ceva pe masa de Paște. Guvernul trebuie să înțeleagă faptul ca a creat așteptări în randul oamenilor. Colegii noștri nu pot să primească drept scuză modificările necesare care au fost realizate in EDUSAL, în ultima perioada. Executivul trebuie sa se implice serios pentru a gasi o solutie“, a declarat Simion Hăncescu presedintele FSLI pentru ziare.com.

Cine sunt bugetarii norocoși

Potrivit listei dată publicității de Ministerul Finanțelor au solicitat bani în avans și vor primi salariile înaintea Sărbătorilor de Paști Ministerul Justiției pentru personalul din Judecatorii, Tribunale Curți de Apel, Ministerul Public pentru procurori și personalul auxiliar al Parchetelor, angajații ANAF și toți cei aflați în subordinea Ministerului Finanțelor, Garda de Mediu, Inspectoratele de Protecție a Mediului, Gardă Forestieră, Direcțiile județene de Sport și toți angajații plătiți de Ministerului Tineretului și Sportului, Direcții de Sănătate Publică, Spitale, unități subordonate Ministerului Sănătații, Casa asigurărilor de Sănătate, Serviciul Român de Informații, instituțiile subordonate  Ministerului Apelor și Pădurilor.

Share.

About Author

Lasă un comentariu