Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Simionca și-a înregistrat proiectul care transformă ajutoarele sociale în plată pentru ”e-muncă”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP Ionuţ Simionca a depus în Parlament inițiativa legislativă, anunțată în urmă cu mai multe săptămâni care să reglementeze mai eficient acordarea ajutoarelor sociale de către stat. Inițiativa care modifică Legea 416/2001 a venitului minim garantat, în sensul ca beneficiarii de ajutor social să poată presta orele de muncă în folosul comunităţii şi la societăţi comerciale, nu doar la instituţii şi servicii publice de interes local, cum prevede cadrul legal în prezent. Totul, se va întâmpla online potrivit noului proiect: primăriile vor publica online o listă cu persoane disponibile, iar firmele îşi vor putea alege lucrătorul de care au nevoie, achitând contravaloarea muncii prestate de acesta administraţiei publice locale.

Am depus la Camera Deputaţilor o propunere legislativă de reintegrare pe piaţa forţei de muncă, cu ajutorul noilor tehnologii, a beneficiarilor de ajutor social. Există un proverb vechi, nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine. Varianta actualizată a acestui proverb e următoarea: eMuncă, ePâine. Inițiativa aduce ca noutate şi obligarea primărilor de a publica pe site-ul propriu o serie de documente privind munca asistaților social astfel încât oferta de forţă de muncă să se întâlnească cu cererea de pe piaţa locală de muncă”, explică Ionuţ Simionca într-un comunicat de presă

Deputatul este convins că iniţiativa legislativă aduce beneficii tuturor părţilor implicate:  „În esență, prin instituirea obligației asistaților sociali de a lucra și în beneficiul societăților comerciale, se creează premisele pentru creșterea stimei de sine a celor mai defavorizați membri ai comunității care trăiesc din ajutorul social, astfel încât aceștia să devină membri activi ai comunității, persoane care generează venituri. În acelaşi timp, se creează premisele pentru continuarea relației cu firmele respective în baza unor raporturi de muncă, în condițiile în care aceste persoane înțeleg că munca lor este necesară și că ar putea fi răsplătită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Mai mult, firmele sunt cointeresate să obțină o forță de muncă relativ ieftină, în condițiile unei piețe a muncii care este cuprinsă de o criză profundă. În plus, bugetul local obține o nouă sursă de finanțare”,  precizează în același comunicat de presă deputatul Ionuț Simionca.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu