Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mai multe primării din Bistrița-Năsăud vor sa amenajeze puncte de Wi-Fi gratuit cu bonuri valorice de la UE.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un program al UE care susține introducerea internetului gratuit în spațiile publice din orașe și comune oferă  administrațiilor posibilitatea de a plăti cu bonuri valorice europene procurarea și instalarea echipamentelor  Programul intitulat Wifi4EU presupune într-o primă etapă înscrierea online a solicitărilor pe o aplicație a Reprezentanței Comisiei Europene, după care competiția propriu-zisă, care funcționează pe principiul ”primul venit-primul servit” va presupune depunerea cererilor de finanțare în luna mai. În total în luna mai, care e doar o primă etapă vor fi atribuite 1000 de vouchere în valoarea 15000 de euro fiecare. Conform informațiilor furnizate de Reprezentanța Uniunii Europene în România în total vor fi acordate în jur de 8000 de vouchere până în 2020 în valoare de 120 de milioane de euro în toată Uniunea Europeană dar și în Norvegia și Islanda.

16 administrații din Bistrița-Năsăud vor Wi-fi gratuit pe banii UE

Până în acest moment 16 primării din Bistrița-Năsăud și-au anunțat intenția de a aplica, înscriindu-se pe siteul reprezentanței Comisiei Europene din România. Municipiul Bistrița și Orașul Sângeorz Băi vor internet gratuit în spații publice pe banii UE. Lor li s-au adăugat comunele Braniştea, Coşbuc, Galaţii Bistriţei, Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Maieru, Mărişelu,  Parva, Prundu Bârgăului, Rebrişoara, Rodna, Şanţ, Teaca, care apar pe aplicația de înscriere până astăzi. Lista completă a celor înscriși o găsiți aici: https://ec.europa.eu/romania/news/20180320_finantare_municipalitati_internet_wifi_gratuit_spatii_publice_ro

Primăria din Parva ar vrea să instaleze wifi gratuit în două locații: una în zona Primăriei și a școlilor și cealaltă în zona bisericilor, potrivit spuselor primarului Ioan Strugari, iar internetul să poată fi accesibil pe raza centrală a comunei atât trecătorilor, cât și celor aflați în mijloacele de transport care tranzitează comuna în zona centrală. În Parva (foto) internetul este accesibil prin fibra optică din 2007, fiind asigurat de doi provideri. De proiect au aflat dela instituția Prefectului și ar vrea să depună dosarele la prima strigare ca să aibă șanse de a primi voucherele.

Localităţile câștigătoare  ale voucherelor vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi  în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Nimic interesant. As prefera amenajari peisagistice cu cosuri de gunoi si mai multe bancute pt. odihna . Si chiar si niste toalete publice macar in orasele judetului.

    • Simona Bozbici în

      Banii astia sunt doar pentru Wi-fi. Insa sansele sunt destul de mici sa prinda. In prima tura sunt abia 15-20 vouchere pentru Romania

Lasă un comentariu