Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Apelul investitorilor străini exasperați către guvernanți: dacă tot ați transferat contribuțiile, duceți treaba până la capăt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consiliului Investitorilor Străini din România (FIC), organizație care reunește companii a căror cifră de afaceri cumulează peste 180 de miliarde de lei, printre care și Leoni, a transmis astăzi o scrisoare deschisa premierului dar și președinților celor două camere ale Parlamentului în care le solicită să finalizeze odată procesul legislativ al ordonanței care a impus transferul contribuțiilor, OG 79/2017: ” Vă adresăm această scrisoare deoarece angajatorii pe care îi reprezentăm nu înțeleg de ce procesul de adoptare prin lege a ordonanței de urgență care reglementează transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat nu este finalizat” scriu reprezentanții consiliului investitorilor străini.

Acestora le e teamă că ordonanța care se aplică din 1 ianuarie și despre care spun că a dat peste cap întregul sistem al relațiilor de muncă ar putea suferi alte modificări în Parlament. OUG-ul 79/2017 a fost adoptat de Senat, însă s-a blocat în sertarele de la Camera Deputaților: ”Ne putem imagina cu toții noi amendamente care ar putea da peste cap întregul sistem al relațiilor de muncă și ar putea genera probleme și costuri pe care angajatorii nu și le pot asuma. Lipsa de claritate în ceea ce privește scopul măsurii de transfer al asigurărilor sociale, precum și lipsa de înțelegere a impactului pentru diversele categorii de angajați au făcut ca implementarea să nu se realizeze în mod uniform de către toți angajatorii din mediul privat. Chiar și în zona publică aplicarea acestei măsuri a avut nenumărate efecte neprevăzute” scriu cei de la Consiliul Investitorilor Străini în scrisoarea transmisă oficialităților și postată pe site-ul și paginile de facebook ale organizației.

Faptul că cer limpezirea situației, nu înseamnă câtuși de puțin că investitorii sunt de acord cu măsura transferului contribuțiilor adoptată fără un studiu de impact și fără o pregătire a implementării, însă spun că e preferabilă varianta adoptării măcar pentru a oferi predictibilitate : ”În ciuda faptului că rămân în dezacord cu modul în care acest transfer s-a reglementat, angajatorii își doresc o legislație clară și predictibilă care să asigure stabilitate pe termen mediu, garanție conferită de adoptarea finală sub forma unei legi aprobate de Parlament și publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru le va garanta angajatorilor continuitatea aplicării măsurilor introduse de OUG 79/2017, iar membrii FIC vor respecta întocmai prevederile legale. În plus își vor putea schimba eficient sistemele informatice astfel încât să rezolve pe termen lung problemele birocratice generate de noile prevederi și costurile asociate acestora.” spun reprezentanții investitorilor.

 

Credit foto: pagina de facebook a FIC

Share.

About Author

Lasă un comentariu