Tentativa Ministerului Educației de a impune o editură unică pentru manuale și controlul informațiilor livrate elevilor a eșuat deocamdată după ce Curtea Constituțională a stabilit ieri că ordonanța de urgență care o reglementează nu e constituțională și nu poate fi aprobată prin lege.
CCR a luat această decizie după sesizarea făcută de USR, PNL și PMP. Deputatul Cristina Iurișniți unul dintre cei mai înverșunați opozanți ai editurii unice a salutat decizia și a comentat pe facebook : ”Sesizarea de neconstituționalitate pentru Legea Editurii Unice semnată de 50 de deputați și depusă de USR în urma unor întâlniri de lucru succesive în cadrul clusterului de educație preuniversitară a fost acceptată! Un semnal de normalitate deontologica a CCR la acțiunile partidului unic care vrea să controleze inclusiv educatia copiilor nostri! Monopolul pe edituri este monopol pe informație, pe accesul la diversitate culturală și informațională! Monocultura și controlul de stat nu au ce cauta într-o societate democratică, într-o Românie educată a valorilor europene!”.
Ce n-a fost în regulă pentru CCR
Practic judecătorii constituționaliști au constat că Guvernul nu putea emite un OUG care să transforme o regie autonomă cum este Regia Editurii Didactice și Pedagogice în societtae comercială printr-un OUG, ci printr-un act de reglementare secundară, unul administrativ: ”Curtea a reţinut că înfiinţarea/ reorganizarea activităţii unei regii autonome, precum cea din cauza de faţă, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenţei autorităţii administraţiei publice centrale. În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege…Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui ” a decis CCR.