Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Una caldă, alta rece despre Spitalul Județean BN: ”infrastructură medicală spectaculoasă dar ceea ce fac unii medici e o rușine”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce a făcut vineri dimineața o vizită inopinată în Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud în calitatea sa de vicepreședinte al comisiei de sănătate a Camerei Deputaților, deputatul USR Emanuel Ungureanu și-a mărturisit impresiile într-o conferință de presă: din punct de vederea al infrastructurii, dotărilor, curățeniei, preocupării față de confortul pacientului spitalul din Bistrița nu are termen de comparație cu nimic din ceea ce există în materie de unități medicale din sistemul de stat în Cluj sau în multe alte orașe. iar meritul i-ar aparține managementului : ” Cu bum simț, cu o anumită moralitate în acea poziție poți să construiești într-un oraș relativ mic unități similare celor din estul Europei, Nu poți visa că poți să-l compari cu foarte multe spitale din această țară…eu am venit să le arăt clujenilor că la Bistrița se fac lucruri mult mai bune pe parte de infrastructură spitalicească decât se fac în 30 de ani la Cluj. Clujul în ceea ce privește infrastructura de sănătate e la pământ.  Eu am venit  să le arăt clujenilor că la Bistrița se poate și la Cluj nu s-a putut…Cumva trebuie să vă imaginați două cadre în mintea mea: ieri am fost la Cluj la Institutul pentru transplant, care e într-o cabană de lemn, mai că nu sfârâie micii. Acolo a fost transformat dintr-un pod de porumbei într-o clinică. acolo nu există niciun filtru de dezinfecție . În contrast în Bistrița, o construcție care a început în 2007  acuma arată spectaculos în raport cu realitățile spitalelor românești. Nu mi-am anunțat vizita, am venit dimineață Curățenie lună  în grupurile sanitare, în bucătărie un miros senzațional, toată lumea cu bonetă, cu mănuși . Am putut vedea că există preocupare pentru bolnav. Preocupare educată” .

O practică toxică și-un avertisment pentru medici

Când e vorba însă de practici adânc înrădăcinate peste tot în țară, precum reflexul  medicilor de a-i redirecționa pe pacienți la clinicile lor private sau dirijarea opțiunii pacienților către anumite firme pentru dispozitive medicale, adesea în dezavantajul acestora, unitatea sanitară ar fi în aceeași oală: ”Poate e un contrast complet direct de la fierbinte la rece. Am însă un mesaj care poate să pară foarte dur pentru medicii din această instituție. Apreciez foarte mult ce fac acolo pentru pacienți. Însă este o practică generală în spital județean: de direcționare a pacienților de la stat la privat. De la policlinică până la ultimul doctor de acolo, toți au această practică toxică, absolut toți. Ca să nu mai spun că este și o practică murdară între anumite firme care oferă anumite dispozitive medicale și medici din acest spital. Vă dau numai un exemplu: sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de transplant de cristalin. Și se face o afacere murdară, o spun public și avertizez și Parchetul să cerceteze ceea ce spun eu aici: pacientul nu este informat că el poate să meargă la Casa de asigurări și să primească o decizie prin care o mare parte din plata acestui cristalin este decontată sau pacientul merge la medic, medicul contactează firme și alege cel mai bun cristalin uneori pentru interesele firmei și nu a pacientului. Și pacientul este informat la mult timp după ce mai poate să deconteze o sumă. Decontare care nu se mai poate face pentru că legea spune că trebuie să se facă cu 10 zile înainte (nota red de operație)pentru că sunt anumite reglementări….

Ungureanu admite că legal medicii nu pot fi obligați să nu presteze și la stat și la privat

Vicepreședintele comisiei de sănătate al Camerei Deputaților recunoaște pe de altă parte că este complicat să reglementezi legal interdicția pentru medici de a profesa concomitent și la stat și în propriile clinici., deși practicile de a trimite pacienții sunt imorale: ”Deci am venit să transmit un mesaj foarte clar medicilor din acest spital: că ceea ce fac este o rușine. Și mesajul pe care îl transmit vine în contextul mesajului lui Raed Arafat. ( nota red care ar fi dorit ca medicii să fie obligat să aleagă între stat și privat).  Lucru care nu se poate face așa cum a enunțat domnul secretar de stat: pur și simplu de mâine un medic să rămână ori să fie la stat ori la privat. Pentru că meseria de medic este o profesie liberală. De ex pentru jud Bistrița Năsăud o soluție ar fi așa cum fac medicii din Cluj care vin și consultă aici în Bistrița. Pe mine mă interesează, ca om din sănătate, ca pacientul din Bistrița și ca și alt colț din țară să aibă parte de cele mai bune servicii fie la stat, fie la privat, pentru că și privatul are contract cu Casa. Ori nu este în regulă ca spitalul să devină o gară: o zonă de tranzit: vii la mine și-ți spun că nu te pot vedea decât la  ora 4 și la privat pentru că aici nu am aparatura, da, într-adevăr arată bine spitalul, dar aparatură n-am decât la privat. Asta  făcut și Lucan la Cluj, dar în stil la fel de perfid ca și medicii de aici”.

Întrebat dacă această situație nu s-ar putea reglementa legal, deputatul USR a explicat că din punctul lui de vedere lucrurile nu sunt așa de simple cum le-a prezentat secretarul de stat Raed Arafat, și că sunt țări civilizate unde medicii lucrează și la stat și la privat, însă că acolo există reglementări serioase în interiorul breslei medicale:   ”De ce nu se poate reglementa prin lege ? Până să se mărească salariile, șantajul doctorilor era următorul : ”bun, da, dar voi nu ne măriți salariul, noi suntem nevoiți. Șpagă se cheamă, conform înaltei Curți de Casație și Justiție și plicul de după, ca să nu există nuanțe pentru medici care zic: ” dar noi n-am condiționat”.. Deci indiferent în ce formă de condiționare pacientul   erai închis în acest fel. Următoarea secvență după mărirea salarială medicii au spus: bun ne-ați mărit salariile, dar ele nu sunt oricum comparabile cu cele din occident și oricum hemoragia asta n-o sa se întrerupă pentru că nu ne oferiți condiții Aici în Bistrița sunt condiții, sunt și salarii stimulative: Vă dau un ordin de mărime: Există un salariu acum în Bistrița de 39 000 de lei. Șiți ce înseamnă salariul de 39 de mii la cursul de azi? Undeva la 8300 de  euro. Am luat vârful, dar salariul a crescut semnificativ la toate nivelurile . Deci de mâine dacă un medic de aici direcționează către clinica lui privată vreun bolnav în mod perfid și mincinos o face fără pic de rușine…Eram cel mai îndreptățit(nota red. după cazul Lucan) să cer reguli și să încerc în comisie schimbarea legii. În Europa, în Italia, SUA medicul merge la privat, merge și la stat, dar este loial și față de locul de muncă de la stat și față de cel la privat pentru că s-au stabilit reguli în interiorul breslei .  Aceste modificări nu pot fi făcute decât cu breasla ta la masă.” a mai spus deputatul Emanuel Ungureanu, care a remarcat și că nu există dorința în interiorul breslei pentru asemenea reglementări.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaților este cel care l-a denunțat la DIICOT pe profesorul Mihai Lucan, fostul  șef al secției de transplant rinichi dar și ceea ce a numit drept mafia transplanturilor din România.

El a participat la Bistrița, la invitația deputatului USR Cristina Iurișniți la o conferință de presă și ulterior la o dezbatere pe tema haosului din învățământul și sănătatea românească.

Share.

About Author

Lasă un comentariu