Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Farmaciștii reclamă lipsa echității între rural și urban: la țară se pot deschide oricâte farmacii, în orașe, nu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai mulți farmaciști le-au cerut parlamentarilor USR, Cristina Iurișniți și Emanuel Ungureanu să găsească o soluție legislativă pentru a reglementa echitabil posibilitatea deschiderii unei farmacii în România. Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth Gross s-a plâns la o dezbatere publică organizată de parlamentarul  USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți că în timp ce legiuitorul a stabilit de 2 ani un prag demografic  pentru înființarea unităților farmaceutice din zona urbană, care e pentru Bistrița o farmacie la 3500 de locuitori, a lăsat fără restricții zona rurală. Aceasta face ca numărul farmaciilor rurale nou înființate să nu poată fi controlat, iar asaltul în special a marilor lanțuri farmaceutice să le ridice probleme serioase micilor farmacii deschise  deschise cu mulți ani în urmă, s-a plâns proprietarul unei unități farmaceutice: ” așa se face că pot fi chiar și cinci farmacii la 1000 de locuitori, că legea le permite”.

Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de sănătate al Camerei Deputaților, invitat la dezbaterea organizată la Bistrița le-a explicat că problema a fost dezbătută în mai multe ședințe de comisie, și că ar exista deja depuse modificări legislative inițiate pentru a corecta situația, dar nu este convins că vor putea trece de plenul Parlamentului. Atât Cristin Iurișniți cât și Emanuel Ungreanu și-a aratat însă disponibilitatea de a susține aceste amendamente.

În Bistrița Năsăud  70 de farmacii au contracte cu  Casa Asigurărilor de Sănătate, dintre care 29 numai în Bistrița, conform listei contractelor afișate pe site-ul Casei Asigurărilor de Sanătate. Dintre farmaciile din municipiu 4 unități aparțin unuia dintre marile lanțuri farmaceutice naționale și alte  3 ale unui alț lanț național. De altfel lanțurile farmaceutice sunt și cele acuzate în întreaga țara că înființează farmacii în zona rurală, punându-le într-o situație dificilă pe cele care funcționează de ani buni în zonă.

Share.

About Author

Lasă un comentariu