Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Verzii protestează împotriva proiectului municipalității care va transforma Piața Centrală într-o zonă gri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piața Centrală a Bistriței riscă să rămână aproape fără spații verzi după ce noul proiect de modernizare a perimetrului din proximitatea Bisericii Evanghelice va fi pus în aplicare, avertizează reprezentanții Partidului Verde  dar și ai unor organizații civice. Partidul Verde a organizat în această dimineață o conferință de presă în care a atras atenția asupra ceea ce ar urma să se întâmple după demararea lucrărilor: ”O să dispară 104 arbori – 61 de aliniament, pe spațiul verde din jurul Bisericii Evanghelice – 43 de arbori, latura nordică – 8 castani seculari, două larice, 5 tei, 5 molizi, un cais ornamental, latura sudică – un mălin și un cireș ” a atras atenția Marius Bălan, președintele municipal al Partidului Verde, care spune și că proiectul (vezi foto proiect)încalcă legea spațiilor verzi: ”În primul rând, s-au încălcat niște legi când s-a făcut acest proiect, de către administrația noastră, căreia va trebui să le suflăm mult în ceafă până când o vom învăța că trăim într-o țară europeană. Legea 52 și 544 privind transparența luării deciziilor administrației a fost încălcată grosolan încă de la începutul începutului pentru că la dezbaterile publice la care am participat nu ni s-au prezentat cele patru proiecte care au fost pe masa consilierilor și s-a votat doar unu. (…) Primarul și-a văzut încununată ideea de a rade piața. Mai departe, se încalcă flagrant legea 24 care spune că un spațiu verde gata amenajat, cu rondouri de flori, nu poate fi modificat decât cu o condiție – mobilier mic, un chioșculeț de lemn,  dar să nu ocupe mai mult de 5% din spațiul total verde. Mai mult, este absolut interzis ca toți copacii de aliniament, cei 61, este interzis să se intervină asupra lor – nici măcar cu toaletări, numai dacă este bolnavă o ramură. Nicidecum să-i sacrifici. Cred că se încalcă și legea 422/2001 privind protecția monumentelor istorice de grad 0, cum este Biserica Evanghelică. Mai mult, 60 de cm de pământ fertil de aici va fi scos afară pentru că se va face dalarea ” a mai afirmat Marius Bălan.

Strâng semnături pentru oprirea proiectului

Verzii au anunțat și demararea campaniei de semnături pentru a cer refacerea proiectului, finanțat din bani europeni.

Președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, prezent la conferința verzilor susține că argumentul șefului municipalității că spațiile verzi din zona Bisericii Evanghelice nu sunt trecute în registrul cadastrului spațiilor verzi nu are substanță: ” Ei spun că  vezi doamne spatiile astea nu-s trecute în registrul cadastrului spațiilor verzi. dar în acel registru nu e trecut nici spațiul verde de pe Bulevardul Republicii, cum nu-s trecute multe alte spații verzi,  probabil intenționat pentru că au alte intentii în privința lor.”

Chereji spune și că primarul pare să fi pornit o  adevărată campanie împotriva spațiilor cu verdeață și că dovadă ar fi modul în care sunt concepute principalele lui proiecte urbanistice ” eu zic că acum mutilăm Piața Centrală, apoi mutilăm Bulevardul Independenței, cu acea pasarelă de metal, mutilăm zona Gării cu acea autogara suspendată, numită Centru Intermodal, care este și ineficientă cu cele numai 10 peroane…iar Linia Verde mutilază și ea spațiile verzi în tot orașul Sunt alte priorități la Bistrita.” a mai spus Chereji care nu înțelege nici de ce Bistrița ar mai avea nevoie de încă un spațiu de socializare în apropierea Pietonalului : ”E foarte rar când Pietonalul ca suprafața de socializare e liber. Daca pietonalul era supraaglomerat, mai înțelegeam de ce mai vor unul. ..E clar că se incalca legea spatiilor verzi pentru ca multe spatii vor fi distruse.” a mai adăugat Chereji .

Share.

About Author

Lasă un comentariu