Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Petiția online împotriva mutilării zonelor verzi din Piața Centrală a Bistriței a depășit 2000 de semnaturi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrițenii se mobilizează împotriva proiectului Primăriei de reamenajare a piațetei din jurul Bisericii Evanghelice, care urmează să lase perimetrul fără zeci de copaci și verdeață. După conferințe de presă organizate în aceeași săptămână și o campanie de strângere de semnături, a apărut ieri și prima petiție înregistrată online pe site-ul de profil Declic.ro.

Petiția inițiată de coaliția pentru Biodiversitate  solicită Consiliului Local al municipiului Bistrița și primarului Ovidiu Crețu să renunțe la proiectul de amenajare a Pieței Centrale în forma actuală, despre care susțin că va duce la mineralizarea perimetrului din proximitatea Bisericii Evanghelice. Până luni, 1 mai la orele amiezii petiția, intitulată ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița mineralizată~ a strâns aproape peste  2000 de semnături.

Petiția bistrițenilor poate fi semnată accesând link-ul: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/nu-vrem-piata-centrala-din-bistrita-mineralizata

Ce solicită petiționarii 

Petiția are trei solicitări concentrate: ”1. Renunțarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului “Modernizare Piața Centrală”.
2. Restrângerea la maxim a suprafeței de teren care se dorește “mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piața Centrală.
3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică și consultare a specialiștilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare” .

Inițiatorii petiției spun că Bistrița nu-și mai permite să piardă niciun petec de spațiu verde și că proiectul este mai degrabă o dorință personală a primarului decât o necesitate cerută de comunitatea bistrițeană: ”Domnul primar ne tot spune că vrea ca Bistrița să semene cu Sibiul, Viena sau Nurnberg, însă bistrițenii sunt convinși că Bistrița trebuie să semene cu Bistrița iar Piața Centrală cu Piața Centrală! “Mineralizarea” și înlăturarea obsesivă a spațiului verde din zonele publice importante ale municipiului Bistrița, ca cerință de temă de proiectare, nu poate decât să ne contrarieze…
Un oraș modern – smart city – ocrotește și protejează spațiile verzi, se modernizează și se dezvoltă într-o strânsă dependență cu mediul natural.
Arborii (și restul vegetației din Piața Centrală) ar trebui considerați un patrimoniu viu moștenit de la părinții și bunicii noștri, un capital natural pe care avem datoria de-al îngriji corespunzător și de a-l transmite generațiilor ce vor veni.
Noi, bistrițenii dorim să ne bucurăm și în anii care vin de identitatea acestui spațiu arhitectural unic, motiv pentru care considerăm că la Bistrița a venit vremea să regândim modul cum ne raportăm la spațiile verzi, la viața non-umană din jurul nostru, la natură în general!” mai spun inițiatorii petiției.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta în

    Pentru o informare si mai buna va raportez stimata redactie ca mos Marius Balan si mos Vasile Man doi oameni trecuti de 60 de ani au strans peste 600 semnaturi direct pe tabele stand de vorba cu toti atatia bistriteni. Va dau cuvantul de onoare ca nu pot sa reproduc aici cam ce au avut de zis concetatenii nostrii.

Lasă un comentariu