Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Politicienii de opoziție se solidarizează cu acțiunea inițiată de verzi și-i cer primarului Crețu să păstreze intactă zona de vegetație din Piața Centrala

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Petiția împotriva tăierilor de copaci și a renunțării la o parte din spațiile verzi din Piața Centrală a Bistriței, odată cu viitorul proiect de modernizare a generat pe lângă cele peste 2000 de semnături online, la care se adaugă alte 600 strânse de militanți civici și membri ai Partidului Verde inclusiv luări de poziții vehemente din partea mai multor politicieni de opoziție. Este acuzată opacitatea și lipsa de transparență a municipalității, dar și a altor autorități, printre care Agenția de Protecție a Mediului, care nu permit accesul la informațiile esențiale pe acest subiect și i se cere primarului să renunțe la tăierea copacilor.

Deputatul USR Cristina Iurișniți i-a trimis o scrisoare deschisă primarului Ovidiu Crețu în cuprinsul căreia îi cere să dea dovadă de mai multă transparență, să nu oprime democrația participativă dar și să analizeze cu toată seriozitatea posibilitatea de a păstra zona verde din Piața Centrală: ”Spiritul civic renaște în Bistrița în momente limită: legile justiției, proiecte ineficiente precum Parcul industrial de la Sărata sau Wonderland-ul care înghite continuu finanțari suplimentare, abuzul asupra mediului fie că e vorba de Parcul Eminescu sau acum Piața Centrală care este amenințată de un plan urbanistic care nu respectă dreptul cetățenilor la procentul de spațiu verde urban garantat de directivele europene. Doar câteva zile de consultare publică plasată strategic în vacanța de 1 mai, nu transmite decât un mesaj de neîncredere și de autoritarism ineficient, generator de blocaje în comunicarea cu cetățenii.. .. In același timp vă solicit să analizați cu seriozitate posibilitatea de a păstra zona verde, in special castanii din jurul bisericii Evanghelice care reprezintă un patrimoniu transgenerational urban natural al bistrițenilor. Aceste solicitări vin în întâmpinarea petiției semnate de Coaliția pentru Biodiversitate pe care o susțin cu fermitate și ale cărei solicitări coincid cu poziția mea oficială” îi scrie deputatul USR Cristina Iurișniți primarului Ovidiu Crețu.

Deputatul Simionca ia în calcul chiar un demers de suspendare a primarului

Deputatul Ionuț Simionca a anunțat că se alătură campaniei de strângere de semnături împotriva modului în care administrația primarului  înțelege să modernizeze Piața Centrală și spune că-l va interpela pe ministrului mediului în legătură cu mascarada de consultare publică organizată de APM: ”Constat, cu amărăciune, că Municipiul Bistriţa şi-a pierdut, în doar câţiva ani de administraţie pesedistă, o mulţime de atribute care defineau personalitatea şi farmecul acestui vechi oraş transilvănean. În 10 ani de mandat, primarul Ovidiu Creţu a reuşit să distrugă valori care au stat în picioare pe parcursul a opt secole de existenţă a capitalei noastre de judeţ.

Fără viziune şi fără respect faţă de trecut, primarul pesedist încearcă să transforme Municipiul Bistriţa într-un muzeu al kitsch-ului, manelizând spaţile publice şi eliminând orice umbră de natură din arhitectura urbană. În plus, lucrările publice efectuate în Bistriţa pe banii contribuabililor sunt de proastă calitate, sunt doar nişte cârpeli... În acelaşi timp, voi cere, printr-o interpelare în Parlament adresată Ministrului Mediului, explicaţii cu privire la mascarada de consultare publică în zilele nelucrătoare organizată de APM Bistriţa-Năsăud pe acest proiect. În situaţia în care primarul Ovidiu Creţu şi PSD nu îşi revizuiesc intenţiile, nu exclud posibilitatea de a iniţia o campanie pentru demiterea primarului înainte ca acesta să îşi încheie mandatul” avertizează deputatul PMP Ionuț Simionca.

Președintele PNL Bistrița a semnat petiția

Președintele PNL Bistrița, consilierul local Sorin Hangan a anunțat că s-a alăturat demersului și a semnat petiția online, dar și că la vremea dezbaterii proiectului în comisia de urbanism s-a opus și a votat împotrivă: ”Am semnat petiția pentru a proteja zona istorică din jurul Bisericii Evanghelice. Proiectul PSD, al primarului Crețu și al viceprimarului Niculae este complet inoportun. De altfel, în urmă mai bine de un an, în comisia de urbanism m-am opus defrișărilor din fața Primăriei Bistrița.
Prea mult s-a ciuntit în ultimii zece ani. Arbori, clădiri, piețe. S-au colorat pestriț blocurile, se pregătesc pasarele inutile și multe altele. Urbanismul bistrițean este distrus zilnic” a mai spus Sorin Hangan, președintele PNL Bistrița. Și consilierul local Diana Morar a anunțat pe facebook că a semnat petiția online.

Petiția a fost inițiată de Bistrița-Coaliția pentru Biodiversitate în numele cărora a semnat Cristian Țetcu, președintele de la Ruralis și lider al Partidului Verzilor.

Share.

About Author

Lasă un comentariu