Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Liberalii bistrițeni mai generoși cu donațiile către partid decât pesediștii în anul electoral. În schimb cheltuielile PSD au fost mai mari decât ale filialei PNL

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PSD Bistrița-Năsăud a cheltuit cu ultimele două campanii electorale mai mulți bani decât cei de la filiala PNL, însă  cei care au candidat de la liberali la parlamentare au scos mai mulți bani din conturi pentru cheltuielile de campanie decât candidații PSD, unde partidul a suportat mai mult din povara financiară. În final candidaților li s-au returnat aproape toți banii. Desigur că rezultatele n-au fost în județ direct proporționale cu banii.

O analiză realizată pe baza datelor Autorității Electorale Permanente arată câți bani au donat  partidelor principalii candidați din alegerile parlamentare  din Bistrița-Năsăud de la PSD și PNL, dar și cât au cheltuit filialele partidelor principale în 2016, anul ultimelor alegeri.

Pentru Partidul Social Democrat, filiala Bistrița-Năsăud ultimul an electoral, adică alegeri locale plus parlamentare, la care se adaugă alte cheltuieli de funcționare a costat  946.647,36 lei. O sumă de trei ori mai mare decât cheltuielile din anul anterior, 2015 când PSD Bistrița Năsăud a trecut la capitolul cheltuieli 356.165 de lei, destul de mult pentru un an neelectoral. În oglindă, filiala Bistrița-Năsăud a Partidului Național Liberal a avut în anul electoral 2016 (alegeri locale plus parlamentare) cheltuieli de 820.362,33 lei, cu 126 000 de lei mai puțin decât filiala partidul de guvernare. Sumele cheltuite de cele două filiale apar în două rapoarte de control făcut de AEP  la Bistrița, cel de la PSD în octombrie 2017, iar cel de la PNL în 28 decembrie 2017.

Daniel Suciu-cel mai auster cu partidul, Ioan Turc-cel mai generos

La capitolul parlamentare sumele donate de candidații principali ai celor două partide nu a fost deloc proporțională cu rezultatul, și nici cu parcursul carierei lor politice.  Astfel liberalul Ioan Turc, care a fost numărul 1 pe listele de la Senat ale liberalilor  a donat către PNL 33 200 de lei în mai multe tranșe, în perioada august-noiembrie 2016., însă nu a reușită să acceadă în Senat. A ajuns totuși, în cele din urmă președinte județean la PNL BN. În comparație ,cel care avea să prindă locul de senator de la PSD, actualul ministru de la Ape și Păduri, Ioan Deneș a donat 22 012 lei către PSD Bistrița-Năsăud, cu 11000 de lei mai puțin. Ambii sunt de altfel, cei care figurează în scriptele AEP cu cei mai mulți bani donați partidelor lor în 2016.

Primii de pe  lista deputaților de la PSD și PNL, Doina Pană și Robert Sighiartău au donat 22000 de lei, respectiv 29833 de lei celor două filiale, ambii fiind validați deputați. Doina Pană a ajuns pentru câteva luni ministru în guvernul Tudose, iar Sighiartău, singurul liberal ajuns în Parlament datorită locului 1 pe lista filialei, a fost numit încă din primele luni de Parlament secretar general la PNL.

Cel mai zgârcit cu campania propriului partid în 2016 a fost Daniel Suciu, actualul lider de grup al PSD-ului din Camera Deputaților, cu o donație de 16200 de lei, potrivit AEP. Aceasta în timp ce Doris Moldovan, numărul 2 de pe lista liberalilor a donat partidului 27283 de lei, adică tot cu 11000 de lei mai mulți, însă fără ca acești bani să-i asigure și succesul. Tot pe lista PSD-ului figurează, la capitolul contributori cu donații mai mari de 10 salarii minime fostul secretar de stat până acum 2 luni, Doru Ciocan, care a plătit 20 000 de lei PSD-ului  din Bistrița-Năsăud

Banii au fost însă mai degrabă un împrumut către partide, pentru că potrivit legii cea mai mare parte din aceste donații au fost recuperate, după decontarea cheltuielilor de către AEP de partidele care au trecut de pragul electoral și au respectat criteriile stricte de decontare. Trebuie menționat și că PNL a fixat în 2016 o cotă-parte de contribuții obligatorie pentru cei care au avut poziții considerate eligibile pe listele partidului.

Statul pompează lunar bani mulți în visteria partidelor parlamentare

Pe lângă banii returnați pentru cheltuielile electorale, Autoritatea Electorală Permanentă finanțează lună de lună partidele politice parlamentare, după un algoritm care ține cont de numărul mandatelor, dar și de rezultatul în alegerile locale însă banii ajung rareori la filialele din teritoriu. Pentru a ne face idee cât de mulți bani ajung din conturile statului în buzunarul partidelor să luăm ca exemplu doar luna aprilie 2018 când AEP a plătit  4.025.766, la PSD, dar și 1.844.454 la PNL, la USR au mers 542 444  de lei, ALDE a primit 400.911 lei iar PMP-ul 261 052 de lei.

În luna martie 2018 bugetul statului a fost și mai generos și a plătit 7.668.552 de lei numai la partidul condus de Liviu Dragnea, 3.513.441 de lei au ajuns la formațiunea condusă de Ludovic Orban, 1.033.207 lei  a încasat USR-ul condus de Dan Barna, 763.682 de lei partidul lui Tăriceanu și 497.270 de lei au ajuns în martie la Partidul Mișcarea Populară, înființat de Traian Băsescu, dar condus de Eugen Tomac.

Share.

About Author

Lasă un comentariu