Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Sunt pline șoselele de șoferi fără permis de conducere. Vezi cu ce pedepse se aleg cei prinși

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Practic nu e săptămână pe șoselele din Bistrița-Năsăud să nu fie prinși șoferi care circulă fără permise de conducere, iar în timpul weekendurilor numărul acestora crește față de restul săptămânii. De pildă în urmă cu câteva nopți polițiștii au prins trei șoferi fără permis pe raza județului, unul de 19 ani, în Sânmihaiul de Câmpie. Toți s-au ales cu dosar penal și vor ajunge în fața judecătorilor. Iar în aceste cazuri  pedeapsa este cel mai adesea închisoare cu suspendare, sau în funcție și de consum de alcool, evenimente rutiere sau antecedente, închisoare cu executare. Codul Penal prevede  pentru asemenea infracțiuni pedepse cu închisoarea  între 1 și 5 ani, avertizează polițiștii.

Chiar dacă cel mai adesea e  vorba de curse scurte în speranța că nu-i oprește nimeni, se întâmplă și să facă drumuri între județe. În vacanța de 1 mai un dejean, Călin Vasile S., de 37 de ani  și-a făcut drum la adăpostul nopții în Bistrița-Năsăud. După ce că n-avea permis omul era băut și conducea o mașină neînmatriculată. A fost reținut 24 de ore, informează IJP, iar o instanța din Beclean a dispus deocamdată arest la domiciliu pe 30 de zile.

Instanțele din Beclean nu sunt însă foarte indulgente cu cei care conduc fără permis, iar la final sentințele sunt mai întotdeauna închisoare cu suspendare, dar și cu executare în funcție de alte circumstanțe.

Numai la Judecătoria Beclean în cursul acestui an au fost înregistrate 37 de procese penale cu șoferi sau șoferițe prinși în trafic în timp ce conduceau mașini fără a deține permis de conducere, însă pe rolul instanței sunt foarte multe cauze înregistrate în  2017 și chiar 2016.

În majoritatea cazurilor judecate în ultimii doi ani judecătorii din Beclean au stabilit pedepse cu închisoare  între 8 luni sau un an și câteva luni, multe însă cu suspendare sau cu perioade de supraveghere inclusiv muncă în folosul comunității. Luna trecută o instanță de la Beclean l-a trimis în spatele gratiilor  pe un bărbat care a fost prins fără permis în 6 august 2015. Neșansa lui a fost că pedeapsa cu 8 luni de închisoare cu suspendare s-a contopit cu o alta, tot cu suspendare din 2011, iar omul a primit o condamnare de trei ani cu executare.

Un bistrițean  a fost prins de 3 ori în patru luni fără permis

La Judecătoria Bistrița au fost înregistrate anul trecut 50 de cauze penale pentru conducere fără permis și alte 24 anul acesta. Cele mai blânde pedepse sunt condamnările la închisoare cu suspendare, cărora li se fixează suplimentar și zile de muncă în folosul comunității, precum și obligația de a se prezenta la ofițerii de probațiune pentru un timp. Un bistrițean a fost  de polițiști în trei rânduri că a condus fără permis anul trecut în aprilie, a doua oară în mai și a treia oară în iulie. În cele din urmă a făcut trei luni de arest la domiciliu în timpul cercetării penale, iar prima instanță i-a dat  o sentință de 2 ani și 5 luni, i-a dispus confiscarea mașinii pe care a condus-o fără permis, un Audi A6Avant.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu