Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Azi a fost grevă de solidaritate în Spitalul Județean Bistrița-Năsăud. Activitatea n-a fost însă întreruptă

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În jur de 20 de sindicaliști ai Sanitas Bistrița-Năsăud s-au adunat în această dimineață în holul de la intrare al Spitalului Județean de Urgență pentru a-și arăta  solidaritatea cu colegii din țară intrați pentru două ore în grevă de avertisment. Unii asistenți și infirmieri au afișat banderola pe mână cu mesajul ” grevă de avertisment” însă strict tehnic, semnarea în trecut a contractului colectiv de muncă cu conducerea Spitalului  îi împiedică să intre în grevă. Aceasta înseamnă că nici vineri, 11 mai, ziua grevei generale anunțate de centrala sindicală, Sanitas Bistrița-Năsăud nu poate adera la greva generală, ci la una de solidaritate, a explicat pentru Bistrița Express vicepreședintele Sanitas BN, Mirela Trișcă.

Sindicaliștii nemulțumiți de adâncirea decalajelor: medicii câștigă de 3  ori mai mult

Nemulțumirile sindicaliștilor bistrițeni vizează mai degrabă inechitățile din legea salarizării unitare între diferitele categorii de personal medical, decât scăderea salariilor, care, cel puțin la nivelul Spitalului Județean de Urgență ar fi vizat în jur de 18 persoane: ” veniturile au scăzut în cazul a 18 colegi, însă ni s-a spus că se vor găsi modalități de compensare la nivelul unității spitalicești. Este deranjant însă că diferențele salariale între categoriile de personal din sănătate s-au adâncit dramatic. Odată cu aceste creșteri diferența dintre salarizarea unui medic și a unui asistente este de 3 la 1. Peste tot în Uniunea Europeană este de cel mult de 2 la 1 între salarii” a mai spus Mirela Trișcă. Deocamdată venituri mai mici au obținut în aprilie asistentele de la statistică atât din Ambulatoriu, cât și din Spital, iar cea mai mare pierdere salarială înregistrată a fost cea a directorul de îngrijiri a Spitalului Județean, asistent medical de profesie, a mai precizat sursa citată. Mirela Trișcă mai spune și că ceea ce se întâmplă cu salariile farmaciștilor sau chimiștilor în raport cu medicii, adică diferențele de ierarhizare, este profund inechitabil.

Nemulțumirile personalului medical din Spitalul Județean de Urgență BN nu au avut amplitudinea din alte spitale din țară, în condițiile în care sporurile salariale care în unele spitale au dublat salariul n-au fost în trecut în Bistrița-Năsăud mai mari de 80%. În aceste condiții nici plafonarea sporurilor, prevăzută de actuala legea a salarizării nu i-a afectat în măsura în care s-a întâmplat în alte unități spitalicești. ”La nivelul judeţului  salariile şi veniturile nu au scăzut, deci nemulţumirile nu sunt atât de mari cât sunt în alte centre, cum sunt centrele universitare Bucureşti, Cluj, Iaşi, unde în clinici au scăzut salariile. Nemulţumirea la nivel de judeţul  este legată de sporuri, adică încadrarea în acel procent de 30% din bugetul de venituri al Consiliului Judeţean ne nemulţumeşte. Sigur că sporurile nu le mai avem la limita pe care am avut-o înainte, dar veniturile efectiv nu au scăzut, cu câteva excepții”, explică Viorel Viţelariu, liderul Sanitas Bistrița-Năsăud.

Proteste între orele 9 și 11,00 au fost organizate astăzi în județele Iași, Botoșani, Satu-Mare, Neamț, Gorj, Cluj, Timiș, Tulcea, Hunedoara, Brăila, Brașov, Hunedoara, Suceava, Arad, Caraș-Severin și Sălaj și mai multe spitale din Capitală. În mai multe dintre aceste județe, greva de avertisment a presupus și întreruperea activității între orele 9-11,00, cu asigurarea serviciilor de urgență. În Bistrița-Năsăud activitatea Spitalului a decurs normal, iar participanții la protest nu erau de serviciu.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu