Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Pauza mare de astăzi a copiilor din Bistrița-Năsăud a fost toată despre Coșbuc. Un controversat scenariu trimis de ISJ naște polemici (video)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Soneria școlilor nu i-a trimis miercuri, 9 mai  pe elevii din Bistrița-Năsăud în pauza mare ci la careul festiv dedicat centenarului morții lui George Coșbuc.

Un scenariu elaborat pe câteva pagini, concentrat să acopere întreaga pauză mare a fost distribuit în școli de Inspectoratul Școlar cu recomandarea să fie pus în aplicare fix la ora 10, 50 în toate unitățile de învățământ din județ. Ieșit din laboratoarele Palatului Copiilor, scenariul-desfășurător, care se întinde pe nu mai puțin de 11 pagini acoperă pe script 18 din cele 20 de minute ale pauzei mari. În realitate, susțin directorii de școli  cu care  a stat de vorbă reporterul Bistrița Express și care au încercat să facă simulări, ar fi nevoie de un număr chiar și dublu de minute.

Conducerea ISJ susține că desfășurătorul nu ar fi obligatoriu și că școlile pot opta dacă îl parcurg tot, îl respectă parțial sau  acoperă într-un alt mod cele 20 de minute cu informații, muzică și poezie de și despre George Coșbuc: ” am dorit să oferim un suport de lucru, în jurul broșurii editată de Biblioteca Județeană, în așa fel încât școlile să nu expedieze un eveniment atât de important precum Centenarul morții poetului cu o poezie recitată în pauza mare” spune Camelia Tabără , inspectorul general școlar.

Mesaje despre Coșbuc și ziua Europei

Pentru că 9 mai e ziua Europei organizatorii au vrut să lege momentul centenarului  morții lui Coșbuc cu sărbătoarea Europei, așa că au pregătit variante ale unei poezii semnate de Coșbuc în franceză, germană, italiană, ba chiar și rusă(?), iar ulterior și cu una în engleză, care ar urma să fie lecturate de copii sau de profesori, iar Oda Bucuriei, imnul Europei va răsuna în difuzoare. Mai mult scenariul sugerează că versurile în limba fiecărei țări să fie imprimate pe steagul țării respective, un prilej suplimentar ca bătaia de cap pentru directorii școlilor să fie și mai mare.

De altfel introducerea scenariului vorbește despre lada de zestre cu care românii se prezintă în context european și care ar trebui arătată în soarele lumii, doar ”nici o molie nu dă târcoale bunurilor ”(sic!) este exprimarea mai mult sau mai puțin bizară a autorilor: ” Azi este un timp istoric! Parcă ne-am întoarce prin timp să-l conducem și noi pe Coșbuc înspre eternitate. Cu fiecare gest pe care-l facem pentru cei adormiți actualizăm, înviem legătura cu ei. Și câte beneficii avem de pe urma unei legături vii cu un om cât sufletul țării! Azi marcăm Centenarul morții lui Coșbuc; iar acest eveniment, în context european, ne conștientizează mai mult faptul că lada de zestre ne e plină  și nici o molie nu dă târcoale bunurilor dacă le mai scoatem în soarele lumii. Ne-am adunat aici să-l omagiem pe cel ce e ”inimă în inima neamului meu” – George Coșbuc.”  anunță textul din scenariu. Iar sfârșitul îl aduce pe Schiller și versurile Odei Bucuriei recitate. Între cele două momente scenariul prevede texte în același registru, cu prezentarea vieții și operei poetice a lui Coșbuc, activității publicistice, un moment despre relația cu copiii a poetului, recitalul multilingvistic și prezentarea broșurii.

Radu Moldovan și un primar de comună pe post de exegeți ai lui Coșbuc

Copiii din toate școlile vor primi și o broșură, iar scenariul consemnează ce trebuie să rețină cei mici, dar și liceenii. În primul rând că niște autorități din administrație își dau cu părerea despre Coșbuc. Cap de listă e șeful Consiliului Județean (șeful PSD), dar apare și un primar din comuna natală a poetului (liberal) probabil pentru păstrarea echilibrului politic: ”Pe coperta a doua, Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean, ne face atenți că: ”Poezia lui Coșbuc este vie și trăiește doar prin noi, cei care o citim și o simțim…. Iar primarul Comunei Coșbuc, Ioan Pavelea, conchide: ”George Coșbuc și-a câștigat un loc de cinste în inimile noastre prin nemăsurata sa dragoste față de mine, față de tine, față de noi. Cinstindu-l, Coșbuc va continua să trăiască asemenea spuselor sale: Iar tu mi-ești în suflet, și-n suflet ți-s eu.”  scrie în desfășurătorul trimis școlilor, la capitolul texte de citit elevilor.

Colegiul Liviu Rebreanu a mers pe alt scenariu, non formal, ”Andrei Mureșanu”însă  a făcut careu 

Majoritatea școlilor vor respecta scenariul, pe principiul că dacă tot a fost trimis, n-o fi fost trimis degeaba. Directorul Școlii din Nimigea, Ștefan Sălăgean spune că a decis împreună cu colegii să-l respecte, explicând că timpul a  fost prea scurt ca să gândească altceva: ” în 20 de minute nu ajunge. Numai să vorbești întruna ce scrie acolo își ia 30 de minute. Probabil că vom prelungi pauza mare…Aș fi gândit altceva, dar n-a mai fost timp. La ședința din 27 aprilie cu directorii ne-au spus că o să trimită un program, pe care o să vedem dacă îl respectăm sau nu. L-au trimis după o săptămână, nu mai e timp să ne gândim la altceva”. Directorul de la Radu Petrescu , Constanța Neuc spune că respectă scenariul, însă că pauza mare în școală e cu o oră mai repede  decât în restul școlilor, adică la 9, 50 pentru că elevii de la gimnaziu și câteva clase primare sunt în aceeași clădire cu liceenii. Așa că pauza mare se va reporta doar astăzi la ora 10, 50 pentru a respecta indicația ca în tot județul manifestarea să fie la aceeași oră.

În schimb la Colegiul Național Liviu Rebreanu s-a luat decizia unui altfel de program mai puțin formal: elevii nu vor fi scoși la careu, ci  vor ieși pe gazonul terenului de sport, unde vor putea sta jos și  iar din difuzoare se vor auzi piese, îndeosebi folk puse pe versurile lui George Coșbuc. ” noi am făcut un scenariu al nostru. În acel scenariu se spunea că se poate adapta, iar noi adaptăm în funcție de elevii noștri, pentru că avem de la clasele primare până la liceu, trebuie să facem un scenariu ca să nu plictisim pe nimeni. Vom avea o ieșire pe gazon, ne întâlnim cu toții acolo, și o să facem să le placă elevilor, și să rămână cu ceva despre Coșbuc. O să avem și fond muzical pentru că sunt foarte multe melodii pe versuri de Coșbuc. O să punem și o poezie. O să fie frumos. Copiii trebuie să se simtă relaxați în timpul ăsta” a mai spus Susana Gălățean, directorul de la CNLR.

La Colegiul Național Andrei Muresanu în schimb, a fost careu în curtea școlii, iar prezentările au fost făcute de o elevă dintr-o clasă de liceu. Așa cum era de așteptat, chiar și cu un scenariu ajustat cu o singură traducere de poem, cea în limba maghiară și alte adaptări, inclusiv un ansamblu de dansuri populare pe final, acțiunea a ținut  30 de minute și s-a încheiat la 11,20. La manifestare (video) au participat elevi mari și mici, inclusiv copiii de la școala primară aduși din celălalt corp, de la câteva clădiri distanță.

Un scenariu care a creat perplexitate în școlile bistrițene

Acțiunea programată astăzi a stârnit însă rumoare prin sălile profesorale, și mai ales în rândul profesorilor de limba română, care au îndoieli că din punctul de vedere al conținutului vehiculat, formulărilor, momentului ales -în timpul pauzei mari- perioada tezelor și a recuperărilor pentru mini vacanța de 1 mai, formula de careu în curtea școlii, distribuirea de pliante despre Coșbuc cu citate din politicieni și șefi de instituții, e cea mai fericită modalitate de a-i apropia pe elevi de Coșbuc.

Însă chiar dacă linia desfășurătorului ar fi opțională,  majoritatea școlilor fie au înțeles  că e obligatoriu, fie au luat decizia să-l respecte în litera lui, în ideea că nu e bine să te poziționezi împotriva liniei trasată de Inspectoratul Școlar. Nici broșurile editate de Biblioteca Județeană nu au stârnit un entuziasm mai mare, mai mulți directori care n-au dorit să-și spună oficial poziția au mărturisit că sunt profesori care nu au vrut să le împartă la clase. Și rețele de socializare au fost pline zilele acestea de comentarii voalate sau tranșante în care profesori sau părinți își manifestau pe o gamă largă de puncte de vedere față de toată organizarea mergând  de la reticență la revoltă: ” Despre obediență. Astăzi am încercat să-mi pregătesc elevii pentru festivismul de mâine. Măcar am clarificat diferența dintre sărbătoare și comemorare. Sunt tristă. Nu înțeleg cum colegii noștri șefi pot dicta ce să se facă minut cu minut, fără să aibă o minimă încredere în colegii lor din școală…”scrie astăzi o profesoară pe facebook .

Inspectorul șef : ”noi am trimis o idee, dacă vrei să pui etichete, o faci foarte ușor”

Camelia Tabără , inspectorul șef de la Inspectoratul Școlar spune că reacțiile negative nu sunt altceva decât o răstălmăcire a intențiilor ISJ: ”Eu l-am spus și directorilor. Ideea era să existe un scenariu. dar știți cum e oricum spui și oricât spui, nu e bine. La o școală cu gimnaziu de rural și cu clase de liceu e clar că nu poți face același lucru.  …Noi am trimis o idee: să nu fie numai o recitare, să fie o activitate complexă, cât mai condensată. A fost o sugestie: dacă aveți copii care au limba maghiară, sau germană ca a doua limbă se pot citi versurile în limba respectivă, Dacă faci o limbă străină  la clasă se poate citi . Dar nu trebuie citite toate, fiecare să particularizeze după cum consideră. Dar așa e la noi: se răstălmăcește orice vrei să faci … faceți o activitate diversă: asta a fost ideea, dar nu să citești cap-coadă toate ideile alea. Exact așa a fost transmis mesajul, dar întotdeauna se găsește cineva să răstălmăcească. Acuma orice competiție sportivă faci, se spune că e Daciada, orice recitare faci,  că e Cântarea României. Dacă vrei să pui etichete, foarte ușor pui etichete” a mai spus Camelia Tabără pentru Bistrița Express.

foto : Colegiul National Andrei Muresanu

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Profesorul în

    Reflexul comunist bântuie în învățământ fara sa l poată opri cineva. E in gena șefilor și a subalternilor deopotriva. De aceea nici nu evoluam

  2. parinte suparat în

    Sunt un parinte revoltat. Nu vreau sa-mi creasca fata asa cum am crescut eu. Nu vreau sa invete in scoală de la profesori obedienti,, cum sunt multi dintre cei care populeazascoala. Nu vrea sa fie tarata in pauza mare in careuri, in loc sa fie lasata in pace sa manance si sa se deconecteze, nu vreau sa o vad ca i se spune ca e firesc sa comemorezi pe cineva chiuind si dansand de se ridica praful. Destul ne tarau pe noi pe stadioane, destul ne bagau pe gat pseudocultura lor. E destul. Cosbuc merita mai mult. Copiii nostri merita infinit mai mult decat caricatura asta de invatamant.

Lasă un comentariu