Ministerul Agriculturii nu va prelungi sub nicio formă termenul limită pentru depunerea cererilor pentru subvențiile anuale de către fermieri, așa cum nu a făcut-o, de altfel, nici anul trecut. De altfel 2017 a fost primul an de după aderarea României la UE când nu s-a acordat derogare.
Petru Daea a declarat la Bistrița că în 15 mai, ora 24,00 ușile tuturor centrelor APIA din țară nu doar că vor fi închise, ci de-a dreptul sudate. Între timp însă, în acest ultim weekend APIA lucrează precum vechile direcții de agricultură dinainte de 1989 în campaniile agricole : zi lumină. Ministrul crede că așa se vor încadra în termen și toți fermierii vor putea depune cererea: ”Stăm bine. azi stăm bine, dar acest acest bine nu mă satisface. Eu consider încheiat acest marș formidabil al cererilor. Ca să pui în sistem peste 1 milion de cereri trebuie să muncești foarte mult. Aștept și orele și zilele următoare să lucrăm în așa fel încât în data de 15 mai, la orele 24,00, când am spus foarte clar că vom închide ușile la APIA, spunând mai mult decât atât : sudăm și ușile” .
Singurele excepții vor fi fermierii care n-au reușit din cauza cozilor din ultima zi să ajungă la ghișeu și la ora închiderii porților e încă la coadă: ”Numai în condițiile în care există un client care așteaptă la ușă pentru că n-a putut în ziua respectivă să depună cererea. În rest se închid indiferent ce fermier rămâne în afară, rămâne definitiv anul acesta în afara sprijinului privind subvențiile. De aceea fac încă o data un apel către dumnealor: să se grăbească pentru că mai sunt câteva zile și mai au timp să depună cererile pentru subvențiile de la Uniunea Europeană” a mai spus ministrul Daea la Bistrița, unde a fost prezent sâmbătă, 12 mai pentru campania ”Alege Oaia”.
Ce s-a întâmplat în 15 mai 2017
2017 a fost primul an în care ministrul agriculturii nu a mai acceptat derogare de la termenul limită de depunere a cererilor, aceasta în condițiile în care Comisia Europeană a prelungit termenul de depunere pentru toate statele. În pofida temerilor că agricultorii nu vor reuși cu toții să depună cereri, la final s-au depus la nivel național cereri pentru o suprafață mai mare cu 200 mii de hectare față de în 2016.
În județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat după termenul limită de 15 mai cereri pentru terenuri cu 104% mai mult față de 2016, adică cereri pentru 191 049 de hectare față de cereri pentru 182964 de ha în 2016.