Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Marți e ziua Z pentru voucherele de internet free, faza pe primării din UE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Marți, 15 mai primăriile din toate Uniunea Europeană concurează pentru a intra în posesia primelor vouchere de 15 mii de euro puse la bătaie de Comisia Europeană pentru a achiziționa  echipamente de instalare  a rețelelor de WiFi in spațiile publice. Competiția se deschide online la ora 14,00 pe o aplicație și va funcționa pe principiu ”primul venit -primul servit”. Comunelor și orașelor din România le sunt rezervate între  minim 15 și maxim 80  vouchere în acest prim apel, din cele 1000 puse la bătaie mâine la nivelul statelor UE la care se adaugă Irlanda și Norvegia.

A existat și o pre-înscriere până în luna aprilie pe aplicație, mai degrabă orientativă pentru cei de la Comisia Europeană, pentru că tot ce contează va fi modul de reacție din 15 mai. Peste 20 de UAT-uri din Bistrița-Năsăud și-au anunțat intenția de a participa la  programul WiFi4EU.

Primăriile se pregătesc de start

Administrația din Beclean s-a înscris deja și așteaptă ziua de mâine pentru a valida aplicația. Dacă va câștiga, vor să instaleze echipamente de internet gratuit în parcul orașului: ” aplicăm și noi, evident” spune primarul Nicolae Moldovan, implicat deja alături de echipele de proiecte din Beclean în implementarea mai multe programe mari de finanțare, printre care cel mai important este cel  de mobilitate urbană.

Comuna Prundu -Bârgăului va aplica mâine pentru programul WiFi4EU, chiar dacă  internetul free este deja accesibil în jurul mai multor clădiri publice: ”noi suntem printre primii care au depus. Noi mai avem wi-fi instalat dar completăm. De la primăriei, cele două parcuri și zona de blocuri vrem. Avem în zona primăriei oricum, dar echipamentele acestea sunt altceva” a explicat primarul Doru Crișan pentru Bistrița Express.  De altfel accesul la internet este, accesibil prin cablu în toată comuna. Și tot  prin cablu este  asigurată supravegherea video pe toate străzile din Prundu Bârgăului: ” toate străzile sunt supravegheate video prin cablu iar imaginile monitorizate la politia locală. Probabil suntem singurii din județ, la nivel de comune, care avem un asemenea sistem de monitorizare video” a mai spus primarul Doru Crișan.

Primăria din Parva ar vrea să instaleze wifi gratuit în două locații: una în zona Primăriei și a școlilor și cealaltă în zona bisericilor, potrivit spuselor primarului Ioan Strugari, iar internetul să poată fi accesibil pe raza centrală a comunei atât trecătorilor, cât și celor aflați în mijloacele de transport care tranzitează comuna în zona centrală. În Parva (foto) internetul este accesibil prin fibra optică din 2007, fiind asigurat de doi provideri.

Share.

About Author

Lasă un comentariu