Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Sătenii din Tărpiu anunță noi proteste împotriva proiectului construirii în pădure a unei celule noi a Depozitului de deseuri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Anunțul că proiectul de amenajare a unui a 2-a celule a Depozitului de la Tărpiu chiar în pădurea din localitate ar putea primi verde în curând, făcut la sfârșitul săptămânii de vicepreședintele CJ Ioan Țintean i-a înfuriat pe locuitorii care au gospodării în apropierea centrului de Management Colectiv a Deșeurilor. Ei au strâns peste 100 de semnături împotriva proiectului și au anunțat pentru miercuri, 16 mai  între orele 11,00 și 13,00 un miting de protest în fața Primăriei Dumitra. De altfel Consiliul Local Dumitra este pe punctul să supună la vot  transferul unei suprafețe de 10 hectare din pădurea comunală către ADI Deșeuri pentru amenajarea unei a 2-a celule a depozitului și potrivit declarațiilor făcute vineri, 11 mai de Ioan Țintean într-o conferință de presă la sediul ALDE, decizia ar putea fi adoptată într-o ședință a Consiliului Local Dumitra chiar din această lună.

Declarațiile președintelui ALDE BN i-a înfuriat pe locuitorii din Tărpiu, care de altfel au mai protestat și în vara anului 2016 (foto) când au blocat inclusiv accesului mașinilor de gunoi. Un memoriu semnat de peste 100 de persoane din Tărpiu și adresat primăriei din Dumitra, în care anunțau și protestul a fost prezentat astăzi jurnaliștilor într-o conferință de presă a Partidului Verde.

O lege cu dedicație pentru Tărpiu

Proiectul amenajării viitoarelor celule ale depozitului în pădurea din Tărpiu a încolțit cu mai mult timp în urmă, după ce autoritățile județene au ajuns la concluzia că ar fi singura zonă unde mai pot construi alternativă la prima celulă care este aproape plină.  Aceasta după ce terenul în pantă pe care este amenajată prima celulă a dat bătăi de cap administratorilor Centrului de Management al Deșeurilor ani în șir din pricina riscului de defulare și singura soluție găsită a fost zona de pădure.

Interesant este că la inițiativa fostului ministru al Pădurilor, deputatul bistrițean Doina Pană dar și a altor parlamentari PSD în frunte cu Liviu Dragnea a  fost adoptată în iulie 2017 o lege, 175, care permite defrișarea de pădure( scoaterea din circuitul silvic e termenul) pentru construirea unor depozite de gunoi în pădure cu condiția ca entitatea care primește terenul să ofere la schimb un teren egal ca valoare. Legea, despre care mai multe publicații, printre care Pressone au scris că este făcută cu dedicație pentru rezolvarea situației din Bistrița-Năsăud de la Tărpiu, este una dintre cele mai contestate și controversate în rândul militanților ecologiști din toată țara.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu